AdmitereRomâni de pretutindeniCondiţii de admitere

Condiţii de admitere

Români de Pretutindeni 2024-2025

 

 

Condiții generale de admitere (Licență, Master sau Doctorat):

1. Pentru specializările cu predare în limbi străine, românii de pretutindeni pot candida doar pe locurile cu taxă. În acest caz, admiterea cetăţenilor români de pretutindeni va conține obligatoriu o probă de competență lingvistică pentru limba de studiu, eliminatorie, notată cu admis/respins.

2. Candidații care nu fac dovada cunoașterii limbii române, vor urma obligatoriu și cursurile anului pregătitor de limbă română.

3. Candidații care nu dețin certificat de absolvire a anului pregătitor pentru limba română și nici acte de studii pentru programe cu predare în limba română, vor susține, ca probă eliminatorie în cadrul examenului de admitere, un test de competență lingvistică (nivel minim B1) cu calificativul admis/respins. Candidații care nu promovează testul de competență lingvistică se vor înscrie pentru anul pregătitor de limba română. Candidații care provin din familii cu membri de familie de origine română și au dobândit competențe de limba română în contexte nonformale sau informale, pot susține un test de competență lingvistică pentru limba română în cadrul examenului de admitere, notat cu admis/respins.

 

Condiții specifice de admitere la studii universitare de Licență:

1.    Dosarele candidaților români de pretutindeni înscriși în platforma de admitere pe locurile special alocate sunt verificate și validate de comisia de admitere pentru studenții străini;

2.    Candidații vor fi admiși la un singur program de licență în limba română, în ordine descrescătoare a mediei de bacalaureat, a locurilor disponibile la programele pentru care candidatul a optat la înscriere. În cazul în care studiile liceale nu se finalizează cu examen de bacalaureat în țara de origine, se va lua în calcul media anilor de liceu;

3.    În situația în care mediile candidaților sunt egale, se aplică departajarea candidaților în funcție de următoarele criterii:

  • Media anilor de liceu;
  • Media ultimului an de la studii liceale;

4.     Ulterior, comisia centrală va transmite către Ministerul Educației lista candidaților admiși cu rezultatele finale, în vederea obținerii aprobărilor de școlarizare.

 

Condiții specifice de admitere la studii universitare de Master:

La admiterea la studii universitare de master pot candida absolvenți etnici români cu diplomă de licență sau echivalentă.

Sunt eligibili pentru înscrierea la concurs românii de pretutindeni care au absolvit programe de studii de licență acreditate.

Verificarea diplomelor de licență prezentate de românii de pretitundeni se face astfel:

-       Pentru absolvenții din Republica Moldova, programele de studii și diplomele pot fi verificate accesând pagina de web:http://www.anacip.md

-       Pentru celelalte țări diplomele de licență pot fi accesate site-urile:

  1. Dosarele candidațlor români de pretutindeni înscriși în platforma de admitere pe locurile speciale alocate sunt verificate și validate de comisia de admitere pentru studenții străini;
  2. Candidații vor fi admisi la un singur program de master în limba română, în ordine descrescătoare a mediei de licență și a locurilor disponibile la programele pentru care candidatul a optat la înscriere. În cazul în care studiile universitare nu se finalizează cu examen de licență în țara de origine, se va lua în calcul media generală a anilor de la studiile de licență absolvite;
  3. În situația în care mediile candidaților sunt egale, se aplică departajarea candidaților în funcție de următoarele criterii:
    • Media generală a anilor de la studiile de licență absolvite;
    • Media ultimului an de la studiile de licență;
  4. Ulterior, comisia centrală va transmite către Ministerul Educației lista candidaților admiși cu rezultatele finale în vederea  obținerii aprobărilor de școlarizare.

  

Condiții specifice de admitere la studii universitare de Doctorat:

  Condiții de eligibilitate

La admiterea în ciclul de studii universitare de doctorat pot candida absolvenţii cu diplomă de licenţă sau echivalentă ai studiilor universitare de lungă durată şi absolvenţii cu diplomă de master ai ciclului de studii universitare de masterat.

Media de absolvire trebuie să fie cel puţin 8 (opt), calculată astfel:

  • pentru candidaţii absolvenţi de studii universitare de lungă durată, se va considera media aritmetică dintre media anilor de studii şi media de la licenţă/proiect;
  • pentru candidaţii absolvenţi de studii universitare de lungă durată care au masterat şi pentru candidaţii cu diplomă de master, absolvenţi ai ciclului de studii universitare de masterat, se va considera media aritmetică dintre media anilor de studii (master) şi nota de la Disertaţie.
  • media de absolvire a studiilor de licență sau de master poate scădea la 7 (șapte) dacă un candidat face dovada că de la finalizarea ultimului ciclu de studii universitare absolvite și până la înscrierea la colocviul de admitere la studii doctorale a desfășurat o activitate de cercetare științifică susținută în domeniul de doctorat în care dorește să se înscrie, activitate ce rezultă din CV-ul și lista de lucrări științifice ale candidatului. În acest caz, cererea de înscriere la colocviul de admitere la studii doctorale trebuie avizată în prealabil de către Consiliul Școlii Doctorale în funcție de domeniul în care dorește să se înscrie pentru colocviu, după analizarea datelor din CV-ul candidatului, din lista de lucrări științifice precum și a lucrărilor științifice prezentate în format pdf.