AdmitereRomâni de pretutindeni

Români de Pretutindeni 2025-2026

 

 

ANUNȚ IMPORTANT

ADMITERE –UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA

ÎN ATENȚIA CANDIDAȚILOR ROMÂNI DE PRETUTINDENI

Platforma de admitere este construită astfel încât repartizarea locurilor buget/taxă să se facă în ordinea mediilor și a opțiunilor candidaților din fișa de înscriere. Astfel:

  1. Dacă un candidat dorește să ocupe doar un loc la buget cu bursă, optează numai pentru un loc la buget cu bursă și trebuie să pună în fișa de înscriere, în ordinea opțiunilor sale, doar specializări la buget cu bursă.
  2. Dacă un candidat dorește să ocupe doar un loc la taxă, optează numai pentru un loc la taxă și trebuie să pună în fișa de înscriere, în ordinea opțiunilor sale, doar specializări la taxă.
  3. Dacă un candidat dorește să ocupe un loc la buget cu bursă sau la buget fără bursă, trebuie să pună în fișa de înscriere specializările buget cu bursă și buget fără bursă, în ordinea opțiunilor sale, iar repartizarea computerizată se va face în funcție de media de admitere (De exemplu: Dacă un candidat dorește, cu prioritate, un loc la buget cu bursă, trebuie să pună în fișa de înscriere următoarea ordine: 1. Specializarea X, Y…-buget cu bursă; 2. Specializarea X, Y…-buget fără bursă și apoi celelalte specializări, în ordinea dorită).

 

Școlarizarea românilor de pretutindeni  în învăţământul  superior de stat din România, pe locuri de studii fără plata taxelor de școlarizare, dar cu bursă, respectiv, fără plata taxelor de școlarizare, dar fără bursă, în anul universitar 2024-2025.

 

Din categoria românilor de pretutindeni fac parte:

a) persoanele aparţinând minorităţilor naţionale, minorităţilor lingvistice sau grupurilor etnice autohtone române sau care aparţin filonului cultural şi etnic românesc, existente în statele din vecinătatea României şi alte state, care  îşi  asumă  identitatea  etnică,  lingvistică  şi  culturală  română  faţă  de  autorităţile  române,  indiferent  de etnonimul folosit;

b) românii emigrați, fie că au păstrat sau nu au păstrat cetățenia română, descendenții acestora, precum și cetățeni români cu domiciliul stabil sau reşedinţa în străinătate.

c)  etnicii  care  se  recunosc  de  origine  română,  aflaţi  în  afara  graniţelor  ţării,  înregistraţi  ca  altă  minoritate  în statul de reşedinţă, care îşi asumă, prin autoidentificare, apartenenţa la spaţiul cultural şi identitar românesc.

 

Candidații își asumă responsabilitatea cu privire la autenticitatea și corespondența documentelor digitale/scanate încărcate în platforma de înscriere și cele originale.

Candidații care nu fac dovada cunoașterii limbii române vor urma obligatoriu și cursurile anului pregătitor de limbă română.

Candidații se vor înscrie pe platforma de admitere EvStud, în secțiunea alocată pentru candidații romani de pretutindeni, conform calendarului de înscriere stabilit pentru fiecare categorie în parte.

După încheierea perioadei de înscriere, opțiunile și ordinea acestora, precum și alte informații din fișa de înscriere a candidaților nu pot fi modificate. Dosarele incomplete nu vor fi procesate.

 

 Documente utile: 

 

Documente de informare:

 

 

Contact

Departamentul Relații Internaționale și Erasmus+  (DRI)

Adresă: str. A.I. Cuza nr. 13, 200585 Craiova, clădirea centrală, etaj II, sala 445

Email: relint@ucv.ro

Tel. /Fax sala 445: +40 251 419 030