CampusVoluntariatActivitati ASB Craiova

 

Curs de formare a aptitudinilor în domeniul managementului de proiecte

pentru studenții din cadrul Universității din Craiova

Asociația Studenților Basarabeni din Craiova, în colaborare cu Centrul de Resurse pentru Organizațiile Non-profit din Oltenia (C.R.O.N.O.),  a organizat, în perioada 12-14 decembrie a.c., la Căciulata,  județul Vâlcea, un un curs de formare a aptitudinilor în domeniul managementului de proiecte pentru studenții din cadrul Universității din Craiova. Un număr de 30 de studenți ai instituției au participat la acest training, unde au învățat să definească conceptul de proiect, să descrie elementele lui, să identifice resursele și metodele de atragere a lor în vederea implimentării unui proiect și să realizeze un plan de acțiune pentru inițierea acestuia. Această activitate a motivat tinerii să se implice în organizații non-guvernamentale și să identifice surse de finanțare pentru realizarea unor proiecte, care ar rezolva problemele cu care se confruntă tinerii de astăzi (angajarea în câmpul muncii, integrarea în societate și în domeniul antreprenoriatului, etc.).

 

Studenții din Republica Moldova s-au familiarizat cu aspectele generale legate de fondurile europene. Participanții s-au arătat a fi interesați de acest subiect, deoarece, odată cu integrarea Moldovei în Uniunea Europeană, vor avea posibilitatea de a aplica pentru aceste fonduri și este necesar să învețe modalitățile, domeniile, procedura și structura acestor forme de finanțare. ASB Craiova aduce sincere mulțumiri Baroului Dolj și revistei „Lamura” pentru susținerea inițiativei studenților basarabeni și pentru că au contribuit la realizarea acestui training.

 

 

„Târgul universităților din România” în Republica Moldova

 

Asociația Studenților Basarabeni din Craiova a prezentat ofertele educaționale ale Universităților din Craiova în cadrul proiectului coordonat de Federația Asociațiilor de Basarabeni din România, care s-a desfășurat timp de trei zile la Chișinău și reprezintă o campanie de informare a absolvenților de gimnazii și licee din Republica Moldova despre ofertele educaționale propuse de universitățile din România. „Târgul Universităților din România” a avut loc în perioada 11-13 iulie în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din Chișinău și va continua în orașele Cahul și Bălți în data de 16 și respectiv, 18 iulie.

Pentru anul universitar 2014-2015, Universitatea din Craiova oferă absolvenților de licee din Republica Moldova un număr de 38 de locuri pentru cele cinci domenii fundamentale de ierarhizare (științe sociale, matematică și științe ale naturii, științe umaniste și arte, științe inginerești, știința sportului). Pentru cele trei specializări din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Craiova (medicină, medicină dentară, farmacie) au fost acordate respectiv încă trei locuri; pentru fiecare Ciclu II și III (Masterat și Doctorat) s-a oferit un număr de 5 locuri pentru studenții basarabeni care au absolvit ciclul licență în România sau în oricare altă țară membră a Uniunii Europene.

Oaspetele de onoare al evenimentului de la Chișinău a fost Ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică din România, Mihnea Cosmin Costoiu, care s-a arătat mulțumit de numărul impresionant de absolvenți interesați de ofertele Ministerului Educației Naționale din România. „Este o preocupare constantă a Guvernului României de a sprijini tinerii din Republica Moldova. Ceea ce oferă Guvernul nostru, un număr de cinci mii de burse pentru tinerii din Republica Moldova, la care, în perioada următoare, se vor adăuga și bursele de tip Erasmus, este o șansă pentru acești tineri. Absolvenții, în primul rând, sunt atrași de o diplomă recunoscută fără niciun dubiu în Europa, iar pe de altă parte, curriculumul național este unul armonizat la nivel european și vor avea șansa să aibă mobilități în interiorul Uniunii Europene”, a declarat Ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică din România.

Scopul evenimentului este de a informa absolvenții de liceu și gimnaziu care vor să-și continue studiile în România despre ofertele instituțiilor de învățământ de peste Prut. Aceștia vor fi informați cu privire la oportunitățile de studii, actele necesare, procesul de admitere, locurile disponibile, universități, facultăți, specializări și vor avea posibilitatea să interacționeze direct cu studenții basarabeni care își fac studiile în centrele universitare din România.

„Târgul universităților din România este deja la cea de-a treia ediție, de aceea, în acest an, sunt mult mai mulți studenți decât în anii precedenți. Este vorba despre oferta educațională pentru studii de calitate și o bursă oferită de statul român, astfel, locurile oferite se completează din ce în ce mai mult. În acest an, am adus ofertele educaționale din 17 centre universitare din România, și sperăm ca viitorii studenți să facă alegerea corectă.  Candidații sunt sprijiniți de către voluntarii organizațiilor de basarabeni din România, care desfășoară o serie de proiecte prin care consiliază, motivează și sprijină tinerii basarabeni”, a subliniat Președintele Federației Asociațiilor de Basarabeni din România, Ion Cobîșenco.

Proiectul face parte din ampla campanie „AdmiteRo” care conține și un program prin care voluntarii din cadrul Federației Asociațiilor de Basarabeni din România vor sprijini activitatea Comisiei de admitere în incinta misiunilor diplomatice din Chișinău, Bălți și Cahul și vor oferi candidaților informații despre pachetul de acte necesare înscrierii în concursul de admitere.