România, de la comunism la modernizare

Stelian Tănase, scriitor de succes, celebru eseist, realizator de televiziune şi analist politic, a susţinut luni, 9 martie, ora 12,00, la Sala Albastră a Universităţii din Craiova, o conferinţă cu tema „Repere ale comunismului românesc”.

Stelian Tănase este unul dintre primii cercetători români care au studiat arhivele fostei poliţii politice, studii concretizate mai târziu în publicarea a numeroase cărţi despre personalităţile urmărite de securitate.

În cadrul conferinţei, Stelian Tănase  a prezentat aspecte legate de situaţia Europei în secolul al XX-lea, impactul regimurilor fasciste şi bolşevice, două regimuri anti-moderne caracterizate prin universalism, respectiv iluzia că omul poate realiza orice, fără limite.

Stelian Tănase a susţinut că întrebarea-cheie la care nu s-a găsit răspuns este dacă există alternative la democraţie şi capitalism.

De asemenea, Stelian Tănase a vorbit şi despre impactul instaurării regimului comunist în România, România modernă, dar şi situaţia elitei politice actuale.  „Principala problemă cu care s-a confruntat şi se confruntă elita politică este micşorarea decalajului cu lumea occidentală. Acest lucru este posibil numai prin modernizare.", a declarat Stelian Tănase.

Conferinţa s-a încheiat cu o serie de întrebări din partea publicului, întrebări la care Stelian Tănase a răspuns cu profesionalism, după care i-a fost acordată o distincţie din partea Universităţii din Craiova.

 

                                                             

  ALEXANDRU BRAN

  Facultatea de Litere,

  Comunicare şi Relaţii Publice,

  Anul I

 

Știri@UCV - 10.03.2015