Conferința intitulată "Resurse lingvistice şi instrumente pentru prelucrarea limbii române"

A X-a ediție a Conferinței Consorțiului de Informatizare pentru Limba Română, intitulată Resurse lingvistice şi instrumente pentru prelucrarea limbii române

18-19 septembrie,

18 septembrie, ora 8,30, Aula Magna a Facultăţii de Drept şi Ştiinte Sociale

 

Universitatea din Craiova prin Departamentul de Informatică şi Facultatea de Litere, alături de Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi prin Facultatea de Informatică (UAIC-FII), Academia Română, prin Institutul de Cercetări în Inteligenţă Artificială (AR-ICIA) Bucureşti şi Institutul de Informatică Teoretică Iaşi (AR-IIT) şi Institutul de Filologie Română "A. Philippide" din Iaşi, organizatorii tradiţionali ai acestui eveniment, sub auspiciul Academiei de Științe Tehnice din România (ASTR), vă invită să participați la a X-a ediție a Conferinței Consorțiului de Informatizare pentru Limba Română, intitulată Resurse lingvistice şi instrumente pentru prelucrarea limbii române. Acest al zecelea eveniment din serie va fi găzduit, între 18-19 septembrie, de Universitatea din Craiova.

Seria de manifestări Resurse Lingvistice Româneşti şi Instrumente pentru Prelucrarea Limbii Române este considerată manifestarea tradiţională a Consorţiului de Informatizare pentru Limba Română (ConsILR), grup de lucru constituit în martie 2001, sub egida Comisiei de Informatizare pentru limba Română a Academiei Române.

Tematica abordată în cadrul seriilor de conferinţe ConsILR se referă la: realizarea de resurse lingvistice româneşti, textuale ori vorbite, în forma originară ori adnotată; crearea de corpusuri româneşti reprezentative; realizarea de colecții lexicografice româneşti în format electronic; tehnologii lingvistice aplicate limbii române şi/sau altor limbi (dar cu aplicabilitate pentru limba română); aplicații în care au fost utilizate tehnologii lingvistice pentru limba română; realizări de lingvistică teoretică cu aplicații în tehnologia limbii române; crearea, completarea, adnotarea şi utilizarea resurselor şi a tezaurelor multilingve, în care una din limbi este limba română; alinierea resurselor multilingve de natură diversă, cu accent pe resursele limbii române; aplicații ale resurselor multilingve aliniate în traducerea automată, extragerea de informații, dezambiguizarea sensurilor, web-ul semantic etc., proiecte de cercetare ce implică dezvoltarea de resurse şi instrumente dedicate limbii române.

Ca toate edițiile anterioare ale manifestării, şi ediția din acest an urmăreşte antrenarea tinerilor cercetători şi studenţi ce se pregătesc pentru o carieră în domeniul tehnologiilor limbajului, încurajarea colaborărilor interne şi internaţionale, crearea cadrului unor întâlniri între tineri cercetători şi personalităţi dintre cele mai reprezentative care lucrează în domeniul limbii române în ţară şi în străinătate, dar şi realizarea unei unități de comunicare şi colaborare între lingvişti şi informaticieni care lucrează în tehnologiile limbajului natural.

Evenimentul se adresează cadrelor didactice, cercetătorilor, studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor interesaţi de realizarea de resurse lingvistice ori lexicografice româneşti în format electronic, de realizarea de dicţionare, tezaure, corpusuri (dintre care unele incluzând adnotări), tehnologii informatice aplicabile limbii române, aplicaţii în care au fost utilizate tehnologii lingvistice pentru limba română, realizări de lingvistică teoretică în studiul limbii române şi din care tehnologiile informatice să se poată inspira.

Organizatori:

  1. Institutul de Cercetări pentru Inteligenţă Artificială „Mihai Drăgănescu” al Academiei Române (ICIA-AR) înfiinţat în 1994 ca un centru de competenţe şi diseminator activ de cunoştinţe in domeniul Inteligenţei Artificiale,
  2. Institutul de Informatică Teoretică din cadrul filialei Iaşi a Academiei Române (IIT-AR), care a început să funcţioneze din luna martie a anului 1984, pe lângă Secţia de Automatică şi Calculatoare a Facultăţii de Electrotehnică a Institutului Politehnic "Gh. Asachi" Iasi, iar din 1990 a trecut în subordinea Academiei Române sub denumirea de Institutul de Informatică Teoretică Iaşi, sub patronajul Secţiei de Ştiinţa şi Tehnologia Informaţiei. este unul dintre organizatorii tradiţionali ai seriei de conferinţe ConsILR (http://consilr.info.uaic.ro)
  3. Universitatea din Craiova – Departamentul de Informatica - Informatica a luat fiinţă la Universitatea din Craiova în anul 1974, ca secţie în cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale Naturii, actualmente Facultatea de Matematica si Stiinte ale Naturii, fiind format, in momentul de fata, din 21 de cadre didactice. In cadrul departamentului exista un puternic nucleu de cercetare, care include mai multe directii de cercetare printre care: Inteligenta Artificiala, Bioinformatica, Securitatea datelor si Criptografie, Data mining, Tehnologii WEB, etc. In cadrul departamentului exista doua centre de cercetare: Centrul de Cercetari Avansate in Informatica Aplicata si Centrul de Cercetare in Inteligenta Artificiala.

Sub egida Centrului  de Cercetare in Inteligenta Artificiala (infiintat in anul 2001) au fost organizate de-a lungul timpului diverse actiuni stiintifice.

  1. 4.      Universitatea din Craiova –Facultatea de Litere a început să funcționeze în cadrul Universității din Craiova din anul 1966 dispunând în momentul de față de un corp profesional foarte bine pregatit, format din aproximativ 120 de cadre didactice, marea majoritate beneficiind de stagii de pregătire și documentare în străinătate, unde au și predat.

OBIECTIVELE MANIFESTARII STIINTIFICE

1.   Obiectivul principal al manifestării este perfecţionarea cercetării ştiinţifice româneşti din zona tehnologiilor limbajului dedicate limbii române, până la atingerea unui nivel comparabil cu a limbilor intens tehnologizate.

2.   Evenimentul va intensifica schimburile de experienţă între cercetătorii români care lucrează în ţară şi cei din diasporă pentru apropierea nivelului cercetărilor în tehnologia limbii române de cel mondial, pentru statornicirea unei terminologii coerente în limba română pentru acest domeniu şi, nu în ultimul rând, pentru cunoaşterea eforturilor comune desfăşurate de specialişti din diferite centre ale României ori din afara ei.

3.   Evenimentul va continua procesul de apropriere terminologică şi cunoaştere reciprocă între, pe de o parte, domeniile clasice ale lingvisticii româneşti şi cele informatizate şi, pe de altă parte, cercetătorii şi cadrele didactice universitare care lucrează în aceste domenii.

5.   ConsILR şi seria de evenimente ale acestui consorţiu militează pentru colectarea informaţiilor de natură lingvistică şi a instrumentelor informatice capabile să proceseze texte în limba română. Aceste eforturi sunt în perfect acord cu preocupări similare manifestate în afara ţării care vizează crearea de infrastructuri la nivel internaţional pentru stocarea resurselor lingvistice şi procesarea limbajului natural.

MOTIVAŢIA ORGANIZĂRII MANIFESTĂRII STIINTIFICE SI RELEVANTA

În ultimii ani, interesul în tehnologiile limbajului natural se manifestă cu pregnanţă în mediul industrial/comercial care, preluând rezultatele cercetărilor din domeniul inteligenţei artificiale şi al lingvisticii, lansează din ce în ce mai multe dintre aplicaţiile aşteptate de societatea informaţională. Dezvoltarea tehnologiilor de prelucrare automată a textelor şi a vorbirii are implicaţii însemnate în perfecţionarea motoarelor de căutare pe Internet, a aplicaţiilor de recunoaştere şi generare a vocii umane (serviciile automate pentru clienţi asigurate prin roboţi conversaţionali), de clasificare automată a documentelor, de traducere automată, în Web-ul semantic etc.

Relevanţa

Conferinţa ConsILR se înscrie în seria conferinţelor care vizează tehnologiilor limbajului natural, dedicate limbilor dintr-o anumită zonă geografică. Ca și în ediţiile anterioare, ediția din 2011 a ConsILR are ca scop prezentarea cercetărilor originale din domeniul procesării limbajului natural cu aplicabilitate pentru limba română (din interiorul și din extreiorul ţării). Lucrările conferinței vor fi publicate în limba engleză, într-un volum dedicat conferinţei.

Comunicări în plen:

  • Prof. Dr. Galia Angelova, Academia Bulgară de Ştiinţe, Sofia, Language Technologies in Healthcare
  • Acad. Dan Tufiş, Institutul de Cercetări pentru Inteligenţă Artificială “Mihai Drăgănescu” (ICIA), Academia Română, Bucureşti, Traducerea automată. O privire în viitor
  • Ing. dipl. George Cristian Bînă, SyncRO Soft SRL, Folosirea XML-ului pentru reprezentarea informaţiilor lingvistice în format digital
  • Prof. Dr. Cristiana Nicola Teodorescu, Facultatea de Litere, Universitatea din Craiova, Atitudini enunţiative în discursul politic totalitar românesc
  • Prof. Dr. Nicolae Panea, Facultatea de Litere, Universitatea din Craiova, Traducerea între prietenie şi trădare culturală

 

Parteneri: Societatea pentru Tehnologii Computaţionale (http://sct.ucv.ro/index.php), Asociația ”Craiova Capitală Culturală Europeană 2021”

Parteneri Media: TVR Craiova, TeleU, Gazeta de Sud, Radio Sud, Craiova Forum (http://www.craiovaforum.ro/), CUZANET (http://www.cuzanet.ro/), Opinia Veche (http://www.opiniastudenteasca.ro/)

Evenimente@UCV - 12.09.2014