Lansarea de carte "Je suis tzigane et je le reste"

Universitatea din Craiova are deosebita plăcere de a vă invita vineri, 27 iunie, ora 15, Aula Magna, Facultatea de Drept și Științe Sociale, Strada Calea București, Nr. 107 D, la lansarea de carte Je suis tzigane et je le reste (Sunt mândră ca sunt rromă. De la Fața Luncii la Sorbona, Anina Ciuciu, Frédéric Veille; traducere Ana Antonescu, Bucureşti, Editura Pandora Publishing, 2014, ISBN 978-973-1989-40-2) a Aninei CIUCIU, studentă la master în științe juridice la Universitatea Sorbonne Paris 1, Franța.
Parcursul existențial al Aninei Ciuciu întruchipează o poveste de succes. Craioveancă, Anina pleacă în Franța în 1999 împreună ci părinții și surorile ei, locuiește în condiții extrem de dificile, în tabere de rromi, apoi, după lucrurile încep să meargă mai bine, devine elevă eminentă și apoi studentă la Universitatea Sorbonne Paris 1, prima studentă de etnie rromă care fusese admisă la această universitate cu tradiţie, cunoscută în lumea întreagă.
Damian Drăghici, consilier de stat însărcinat cu problema rromilor pe lângă Primministrul româncel care îi prefațează cartea, arată că : « Mă bucur că Anina a găsit în ea curajul și forţa de a pune pe hârtie experienţele, evenimentele, deopotrivă dureroase și traumatizante, dar și fericite, care au conduso la această etapă din viaţa ei. Îmi dau seama cât de greu ia fost, dar voinţa sa de a duce la bun sfârșit o luptă împotriva prejudecăţilor din pricina cărora a suferit personal și din pricina cărora, din păcate, comunitatea noastră a suferit dea lungul secolelor, își are pe deplin justificată reticenţa. Și fără îndoială că, graţie unui efort prin care se depășește pe sine însăși, ea va reuși, sunt sigur, săși ducă până la capăt proiectul » (p. 6).
Viața Aninei este cel mai frumos exemplu de reușită : „Când treci prin ceea ce am trecut eu, ești determinat la culme să reușești, spunea ea. Este singura modalitate prin care poţi săţi iei revanșa asupra vieţii. Rromii nu sunt numai persoane care cerșesc sau care trăiesc așa, hoinărind peste tot. Alcătuiesc o comunitate care are o cultură, o istorie și trebuie să încerci săi cunoști. Nu trebuie să vă fie teamă, trebuie doar să încercaţi să ne înţelegeţi și să ne daţi o șansă“(p. 10-11).
Cu această ocazie, Anina Ciuciu va decerna, din partea Asociației Terre des hommes din Elveția, un premiu unui lucrător social fără studii universitare. Premiul constă într-o bursă de studii pentru doi ani universitari.

Vă așteptăm cu interes la acest eveniment deosebit !

 

 

Evenimente@UCV - 23.06.2014