Consiliul Național al Societății de Științe Istorice din România

Societatea de Științe Istorice din România - filiala Dolj, în parteneriat cu Biblioteca Județeană ”Alexandru și Aristia Aman”, Consiliul Județean Dolj și Facultatea de Drept și Științe Sociale din cadrul Universității din Craiova organizează, în data de 24 mai 2014, Consiliul Național al Societății de Științe Istorice din România, cu participarea a peste 50 de profesori de istorie din învățământul preuniversitar și universitar, membri delegați ai filialelor din țară.

Societatea de Științe Istorice din România (SSIR) are o veche și neîntreruptă tradiție, fiind înființată în anul 1949. În prezent, ea numără aproximativ 500 de membri, care activează în 29 de filiale. SSIR este o asociație profesională obștească, apolitică și independentă, al cărei scop este să stimuleze cercetarea științifică și didactică, să-și antreneze membrii în cercetarea istoriei locale, naționale și universale, să militeze pentru o atitudine corectă față de trecutul istoric și față de rolul acestei discipline în școală. Organizația se adresează profesorilor de istorie, cercetătorilor, studenților și elevilor, și oricărei persoane interesate în domeniul științelor istorice.

Președintele Societății de Științe Istorice este actualmente istoricul Bogdan Murgescu, prof.univ.dr. la Facultatea de Istorie, Universitatea din București, iar președinte de onoare, istoricul Nichita Adăniloaie. Printre vicepreședinți se numără și istoricul Sorin Liviu Damean, prof.univ.dr. la Facultatea de Drept și Științe Sociale, Universitatea din Craiova, iar funcția de Secretar general este asumată de prof. dr. Bogdan Teodorescu.

Consiliul Național coordonează activitatea SSIR în intervalul dintre două conferințe naționale și este convocat de președintele SSIR o dată pe an sau ori de câte ori este nevoie. De regulă, în aceste împrejurări au fost ascultate informări ale membrilor conducerii și ale unor președinți de filiale pe teme ale activității curente, s-au adoptat documente, care au exprimat poziția SSIR față de reforma din educație și cu deosebire în legătură cu rolul și locul istoriei în școală, au fost prezentate volumele revistei: Studii și Articole de Istorie, apariție anuală a SSIR, s-au operat modificări în componența Biroului Național Executiv, la propunerea președintelui SSIR.

Lucrările Consiliului Național se vor desfășura începând cu ora 9.30, la Sala de Consiliu a Facultății de Drept și Științe Sociale, din strada Petre Ispirescu, nr. 107D, etajul 4 și vor dezbate, printre altele, tema: Formele de motivare a membrilor Societății de Științe Istorice din România și antrenarea diverselor categorii de vârstă în activitățile acesteia. În semn de omagiu și recunoștință a istoricilor craioveni față de profesorii lor, vor fi prezentate și volumele: Gheorghe Buzatu In Memoriam, recent apărut, precum și Permanențele istoriei. Profesorul Corneliu Mihail Lungu la 70 de ani, publicat anul trecut.

 

 

Evenimente@UCV - 22.05.2014