Zile dedicate cercetării la Universitatea din Craiova

Universitatea din Craiova, Facultatea de Litere, Școala doctorală „Alexandru Piru”, în parteneriat cu Centrul de Cercetare în Științe Umaniste și Arte (SUmArt) și cu sprijinul Ministerului Educației, au deosebita plăcere de a anunța organizarea, în perioada 23-26 noiembrie 2022, a două evenimente științifice dedicate doctoranzilor și tinerilor cercetători: a patra ediție a Colocviului Național al Școlii doctorale „Alexandru Piru” – Noi perspective în cercetarea lingvistică și literară și prima ediție a Școlii doctorale de toamnă.

Peste 70 de participanți din marile centre universitare din țară s-au înscris la cele două activități.

Colocviul Noi perspective în cercetarea lingvistică și literarăre prezintă, pentru tinerii doctoranzi, atât o modalitate de popularizare a temelor de cercetare abordate, cât și o oportunitate de a interacționa cu o multitudine de colegi și profesori specialiști din alte centre universitare. Credința fermă a organizatorilor rezidă astfel în faptul că cercetarea nu se mai poate desfășura doar în manieră exclusiv individuală, ci trebuie să beneficieze de aportul unei comunități academice care să susțină și să ghideze tinerii cercetători către rezultatele scontate, mai ales având în vedere faptul că trăim astăzi într-o lume în plină evoluție globalizatoare și globalizantă.

Ediția din acest an, care se bucură de participarea a peste 40 de studenți de la Universitatea din Craiova și din alte centre universitare din țară (Universitatea din București, Universitatea Ovidius Constanța, Universitatea Dunărea de Jos Galați, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași, Universitatea din Pitești, Universitatea Transilvania din Brașov), va debuta miercuri, 23 noiembrie noiembrie, ora 10:00, în Aula Mihai I al României, sediul central al Universității din Craiova.                                     

Înscrisă pe aceleași coordonate ale transformărilor culturale și sociale, Școala doctorală de toamnă își va deschide porțile joi, 24 noiembrie, ora 11:00, în Sala 444, Etajul II, sediul central al Universității din Craiova.Timp de trei zile, 35 de studenți din șapte centre universitare din România (Universitatea din Craiova, Universitatea din București, Universitatea Ovidius Constanța, Universitatea Dunărea de Jos Galați, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași, Universitatea din Pitești, Universitatea Transilvania din Brașov), vor fi „înarmați” cu tehnici canonice și moderne de cercetare, prezentare publică și diseminare a rezultatelor cercetărilor doctorale.

Prin aplicații ale tehnicilor dobândite la cercetarea doctorală proprie, prin dezbaterea unor studii de caz din domeniul Eticii și integrității academice, prin prezentarea, prin intermediul ALUMNI, a parcursului și experienței doctorale a unor absolvenți de doctorat de succes, dar și prin aportul intelectual al diferiților profesori implicați, studenții doctoranzi vor fi pregătiți, așadar, să redacteze materiale care să respecte atât standardele de calitate, cât și pe cele de integritate stabilite de mediul academic.

Participanții la ediția din acest vor avea privilegiul de audia prelegerile a două personalități din spațiul academic național și internațional, prof. univ. dr. Laurent Gautier de la Université de Bourgogne, Dijon (Franța) și prof. univ. dr. Alexandru Gafton, Decanul Facultății de Litere din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, membru CNATDCU în cadrul Comisiei de Științe umaniste.

 

Persoane de contact

Prof. univ. dr. Cristiana TEODORESCU,

Director Școala doctorală „Alexandru Piru”, Responsabil proiectColocviului Național al Școlii doctorale „Alexandru Piru”, Noi perspective în cercetarea lingvistică și literară

Prof. univ. dr. Cecilia Mihaela POPESCU,

Prodecan cu cercetarea științifică – Facultatea de Litere, Responsabil proiect Școala doctorală de toamnă

 

Detalii:

Știri@UCV - 21.11.2022