Școala Doctorală de Toamnă

În condițiile în care procesul instructiv-educativ românesc este dominat de „prelegere”, „expunere” sau „curs magistral”, Școala doctorală de toamnă reprezintă o bună ocazie pentru a-i „înarma” pe studenții doctoranzi cu tehnici canonice și moderne de cercetare, prezentare publică și diseminare a rezultatelor cercetărilor doctorale (Prezentare power point, Prezzi, prezentare tip poster, recenzia, folosirea rețelelor de diseminare a rezultatelor cercetǎrii (de ex. Academia.edu, Research Gate, Google Scholar) efectuate în timpul școlarizării doctorale). Și aceasta, pentru că în lumea contemporană se pune accentul pe evoluția și adaptarea competențelor la noile circumstanțe și primează ideea de dezvoltare a unei societăți a cunoașterii, rolul educației non-formale fiind unul central, pentru că acordă autonomie, facilitează schimbul, inițiativa și inovația.
În cadrul acestei activități academice, propunem așadar o pregătire de tip non-formal prin utilizarea unor metode precum: coaching, learning by doing, team building, aplicații ale tehnicilor dobândite la cercetarea doctorală proprie, prezentarea unor studii de caz din domeniul Eticii și integrității academice ori prezentarea, prin intermediul ALUMNI, a parcursului și experienței doctorale a unor absolvenți de doctorat de succes, ș.a.
Pe lângă numeroasele ateliere practice de formare a studenților doctoranzi din cadrul Univerității din Craiova (15 studenți) și din țară (15 studenți), pe teme din domeniul tehnicilor de redactare și de scriere academică, al eticii și integrității academice, al metodologiei cercetării științifice, al lingvisticii de corpus etc. (teme configurate și ajustate în funcție de specificul domeniului Științelor umaniste – lingvistică, literatură, studii culturale), Școala doctorală de toamnă propune și o serie de dezbateri realizate în sistem hibrid, cu participarea unor nume prestigioase din lumea academică românească și străină.
Desfășurându-se în continuarea unei alte manifestări științifice importante – Colocviul Școlii doctorale „Alexandru Piru” (Noi perspective în cercetarea lingvistică și literară) – Școala doctorală de toamnă va oferi, astfel, participanților ocazia de a fi prezenți în mijlocul colegilor și profesorilor din alte centre universitare, de a înțelege și experimenta modul în care se redactează materialele științifice, de a discuta cu colegii subiecte și teme de interes. Prin aportul intelectual al diferiților profesori implicați, studenții doctoranzi vor fi pregătiți așadar să redacteze materiale care să respecte atât standardele de calitate, cât și pe cele de integritate stabilite de mediul academic.
ORGANIZATORI:
Școala Doctorală „Alexandru Piru”, Universitatea din Craiova Facultatea de Litere, Universitatea din Craiova
Centrul de Cercetare în Științe Umaniste și Arte

Detalii:

 

Știri@UCV - 28.10.2022