Stațiunea Didactică„Banu Mărăcine” revine pe harta viti-vinicolă a României

Conducerea Universității din Craiova va inaugura o nouă linie tehnologică de vinificare la Stațiunea Didactică „Banu Mărăcine”, miercuri, 29 septembrie 2021, la ora 11.30.

Evenimentul are loc în contextul în care Universitatea din Craiova a investit 1 milion de lei, din fonduri proprii, pentru a retehnologiza stațiunea. Au fost achiziționate utilaje pentru recepția și prelucrarea strugurilor, cisterne de fermentare și macerare, pompe pentru transferul mustului, mustuielii și boștinei precum și un agregat de răcire pentru ca toate procesele tehnologice de fermentare, macerare și stabilizare să se deruleze la temperaturi controlate, în funcție de specificul fiecărui tip de vin care va fi elaborat.

         Cu ajutorul echipamentelor și cisternelor achiționate, Stațiunea Didactică „Banu Mărăcine” va putea să producă toată gama de vinuri albe, roze, roșii și aromate de înaltă calitate, cu denumire de origine controlată.

Această investiție urmează să fie completată cu o nouă achiziție care cuprinde utilaje și recipiente necesare pentru condiționare, îmbutelierea, păstrarea și valorificarea vinurilor obținute: o cisternă de stabilizare tartrică prin refrigerare, cu capacitatea de 5000 litri, o instalație performantă de filtrare, o linie semiautomată de îmbuteliere și 20 butoaie din lemn de stejar, cu capacitatea de 225 litri (barrique) și alte echipamente necesare funcționării unei crame performante (generator de abur, pompă de presiune, transpalet etc.

În felul acesta, Stațiunea Didactică Banu Mărăcine va reveni pe harta viti-vinicolă a României, iar vinurile produse la Banu Mărăcine vor putea participa la competiții naționale și internaționale.

Stațiunea Didactică „Banu Mărăcine” deține și exploatează o plantație de viță de vie de 10 ha. Aceasta a fost înființată în anul 2016, prin programul de reconversie/restructurare în sectorul viti-vinicol,  iar valoarea investiției a fost de 914 000 lei. Plantația cuprinde 5 soiuri de calitate, este amplasată într-un areal care dispune de condiții pedo-climatice deosebit de favorabile, iar agrotehnica viticolă aplicată este una performantă, de aceea producția de struguri este de o calitate foarte bună.

Plantația este înscrisă în Registrul Viticol al României, iar Stațiunea Didactică este autorizată să producă vinuri cu Denumire de Origine Controlată (D.O.C.) Banu Mărăcine.

Detalii:

 

 

Știri@UCV - 27.09.2021