In memoriam prof. univ. dr. GEORGE SORESCU (1927-2021)

„Sunt lacrimae rerum…”

 

Facultatea de Litere a Universității din Craiova anunță cu profundă tristețe trecerea în neființă, în data de 02.04.2021, a celui care a fost prof. univ. dr. GEORGE SORESCU (1927-2021). Întreaga comunitate academică din Craiova regretă pierderea unui membru important al său, care a contribuit în mod substanțial la dezvoltarea și prestigiul Universității craiovene, fiind un filolog desăvârșit, un remarcabil cercetător și profesor.

Colectivul Facultății de Litere a Universității din Craiova este alături de familia îndoliată și împărtășește durerea pierderii celui care s-a dedicat studiului literaturii române și nu numai!

Născut la 23 septembrie 1927, în satul Bulzești din județul Dolj, și-a început studiile în comuna natală, le-a continuat la Bucureşti şi Craiova, la Liceul „Fraţii Buzeşti”, pe care l-a absolvit în 1949. Licenţiat al Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti, în 1953, şi-a început cariera didactică la Liceul „Traian” din Turnu Severin, ca profesor de limba şi literatura română

Din 1961, s-a transferat la Facultatea de Filologie a Institutului Pedagogic craiovean, apoi la Universitatea din Craiova, parcurgând toate treptele didactice, până la gradul de profesor. În 1970, și-a susținut teza de doctorat la Universitatea din București, cu lucrarea Gheorghe Asachi. Viaţa şi opera, publicată în același an.

Personalitate marcantă a Universității craiovene, prof.univ.dr. George Sorescu, fratele lui Marin Sorescu, s-a făcut cunoscut în țară și peste hotare prin contribuțiile notabile ale activității sale profesionale de înaltă ținută intelectuală: poet, prozator, istoric și critic literar, conducător de doctorat, membru al Uniunii Scriitorilor. A publicat numeroase studii critice, articole şi traduceri în reviste literare de prestigiu (Ramuri, Tribuna, România literară, Convorbiri literare, Vatra etc.).

Un om de o erudiție aparte, o adevărată enciclopedie ce ne-a lăsat o mare moștenire culturală. În volumele sale de versuri Întoarcerea Euridicei (1970), Desen sonor (1978),  Aripi în timp (1994), stăruie reflecţiile şi neliniştile unui eu creator, ancorat simbolic în tradiţiile şi în toposurile universului rural. Volumele de istorie şi critică literară – Gheorghe Asachi (1970), Structuri erotice în poezia română (1982), Scriitori români (1830-1870) (1991), Neodihna vămilor (1994), Neliniștea esențelor (1996), Colocvii în Grădina Hesperidelor (2002) au fost apreciate în mediile academice, interpretarea sa bazându-se pe documente şi date inedite.

Din anul 1999, a publicat, atât în țară, cât și în străinătate, peste treizeci de volume din creaţia lui Marin Sorescu, versuri, epigrame, sonete şi rondeluri, jurnale de călătorie, cronici literare și dramatice, grafică, pictură etc., întregind astfel, opera lui Marin Sorescu, conturând relaţiile cu personalităţi literare marcante, participările la festivaluri internaţionale de poezie, în medii literare hispanice, latine, germane etc., documente inedite, manuscrise recuperate din arhivă.

A primit premiul Uniunii Scriitorilor pentru lucrările: Structuri erotice în poezia română (1745-1870) şi Neliniştea esenţelor şi Premiul „Marin Sorescu” al Academiei Române „pentru ecoul de durată al numelui, pentru păstrarea şi folosirea întregului instrumentar al poeziei, prozei şi criticii soresciene”.

A fost conducător de doctorat din anul 1992 și a coordonat peste treizeci de teze de doctorat, cu teme din literatura română şi literatura universală (diverse studii comparatiste), având doctoranzi din România, Macedonia, Grecia şi Republica Moldova.

Listei sale de lucrări, care cuprinde câteva zeci de studii, articole, note, i se poate aplica, pe deplin temei, adagiul latin: „non multa, sed multum!”. Profesorul Sorescu a fost un simbol profesional, prețuit de generații de studenți și de colegi, dar și de cei care-l cunoșteau, o personalitate în adevăratul sens al cuvântului, fiind un reprezentant al elitei intelectuale românești, care poate afirma ca poetul antic atât de iubit de Domnia Sa: „Non omnis moriar multaque pars mei / Vitabit Libitinam!”. Îi vom păstra mereu vie amintirea.

(Înmormântarea a avut loc duminică, 4.04.2021, în comuna Bulzești, județul Dolj.)

Știri@UCV - 05.04.2021