Unirea Principatelor Române

Senatul Universității din Craiova, întrunit în Ședința de plen din data de 22.01.2020, a adoptat, în unanimitate de voturi, următorul mesaj:

Senatul Universității din Craiova cinstește astăzi, prin evocare, nu numai importanța zilei de 24 ianuarie 1859, ci și memoria celui care a fost Cuza Vodă, întemeietorul României moderne, de la a cărui naștere se împlinesc, la 20 martie, 200 de ani.

Ziua de 24 ianuarie 1859 a rămas în memoria contemporanilor și a posterității ca una dintre cele mai importante pentru români. Este data la care se constituia statul național român, prin Unirea celor două Principate, Moldova și Valahia (Țara Românească), în persoana aceluiași Domnitor, Alexandru Ioan Cuza, cel care la 5 ianuarie 1859 fusese ales să conducă destinele Moldovei. Această dublă alegere reprezenta un prim pas pe calea făuririi statului național. Momentul ca atare a demonstrat nu numai maturitatea politică a românilor, ci și voința lor nestrămutată de conviețuire în granițele aceluiași stat, în pofida tuturor obstacolelor de pe plan intern sau extern.

Orașul Craiova a fost martor al marilor evenimente de atunci. Aici, încă din anul 1857, atunci când se desfășurau dezbaterile Adunărilor ad-hoc la Iași și București, cele care au stabilit programul politic viitor și unde la loc de frunte figura dorința de unire a celor două Principate Române, locuitorii din cetatea Băniei, plini de entuziasm, s-au prins, în mod spontan, într-o horă simbolică a Unirii, în proximitatea Bisericii „Sfânta Treime”. Intensitatea momentului avea să fie surprinsă, cu talent, de pictorul Theodor Aman, în celebra sa pictură „Hora Unirii de la Craiova”.

Craiovenii i-au păstrat o pioasă amintire lui Cuza Vodă, așa cum o demonstrează și statuia Domnitorului, realizată de sculptorul florentin Raffaello Romanelli, achiziționată prin grija lui Mihail N. Popp, o copie fidelă a statuii inaugurată la Iași în 1912. Astăzi această statuie este amplasată în fața Primăriei Craiova, pe strada care poartă numele Domnitorului Unirii și pe care se află amplasată și Universitatea din Craiova.

Unirea Principatelor Române la 24 ianuarie 1859 a reprezentat pentru noi toți un act de voință și solidaritate națională, un moment de maximă implicare și mândrie, de exprimare a devotamentului față de patrie și neam.

 

 

Știri@UCV - 23.01.2020