Despre lasere la Departamentul de Fizică al UCV

 

Dr. Cristian Şarpe (Universitatea din Kassel) va susţine o conferinţă pe tema laserelor de mică şi medie putere, miercuri, 23 octombrie, ora 14, sala C124, a Universităţii din Craiova.

Laserele de mică și medie putere având ca mediu activ cristalul de ortovanadat de ytriu dopat cu neodim (Nd:YVO4) au devenit foarte răspândite în ultimii ani, prin prețul mic de producție, eficiența de emisie foarte ridicată și o durată medie de utilizare de ordinul zecilor de mii de ore. Ca surse de pompaj optic pentru aceste lasere se folosesc diode laser cu emisie în infraroșul apropiat, cu puteri ce pleacă de la doar câteva sute de miliwați. Prin integrarea mediului activ într-un element hibrid miniaturizat care mai conține un cristal pentru generarea armonicei a doua și oglinzile rezonatorului optic, aceste lasere asigură o calitate excelentă a fasciculului și o vizibilitate foarte bună, ratiația de emisie de culoare verde fiind situată în zona centrală a spectrului vizibil. Aplicațiile acestor lasere merg de la banalele pointere verzi pînă la folosirea lor în cercetarea științifică avansată sau ca surse de pompaj optic pentru alte tipuri de lasere.

Prelegerea se va axa pe prezentarea principiului de funcționare al acestui tip de lasere și pe câteva lucrări practice demonstrative având ca temă construcția unui laser Nd:YVO și aplicațiile sale în studiul unor fenomene optice simple, precum difracția pe diferite tipuri de aperturi și rețele, interferența în dispozitivul Young și filtraj spațial.

Întâlnirea face parte din seria de evenimente programate în această toamnă ale reprezentanţilor mediului socio-economic cu studenţii de la Ştiinţe, în cadrul Proiectului Stagii de practică pentru studenţii Facultăţii de Ştiinţe (POCU 90/16.3/16.4/106711). Prin intermediul acestui proiect vor fi subvenţionate 250 de stagii de practică pentru studenţii de la Fizică, Chimie, Matematică, Informatică şi Geografie. Proiectul este co-finanţat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, este implementat în regiunea Sud-Vest Oltenia şi are ca obiectiv general dezvoltarea de competenţe profesionale cerute pe piaţa muncii şi creşterea gradului de ocupare pentru studenţii Facultăţii de Ştiinţe din cadrul Universităţii din Craiova.

 

 

Proiecte@UCV - 22.10.2019