VizitatoriCraiova

Craiova - informaţii utile

Primăria Municipiului Craiova, Al. I. Cuza 7, tel. 0251-416.235 (detalii aici).

Craiova (în germană Krajowa 1718-1739) este reședința județului Dolj, denumită și „capitala Olteniei”. Conform ultimului recensamant din anul 2011 orașul avea o populație de 243.765 de locuitori, fiind al șaselea oraș ca populație din România.

Localizare: Municipiul Craiova este situat în sudul României, pe malul stâng al Jiului, la ieșirea acestuia din regiunea deluroasă, la o altitudine cuprinsă între 75 și 116 m. Craiova face parte din Câmpia Română, mai precis din Câmpia Olteniei care se întinde între Dunăre, Olt și podișul Getic, fiind străbătută prin mijloc de Valea Jiului. Orașul este așezat aproximativ în centrul Olteniei, la o distanță de 227 km de București și 68 km de Dunăre. Forma orașului este foarte neregulată, în special spre partea vestică și nordică, iar interiorul orașului, spre deosebire de marginea acestuia, este foarte compact. Pentru populația sa, suprafața orașului este mică

Climă: Regimul climatic este temperat continental specific de câmpie, cu influențe submediteraneene, datorate poziției depresionare pe care o ocupă județul în sud-vestul țării. Valorile medii ale temperaturii sunt cuprinse intre 10-11,5° iar precipitațiile sunt mai scăzute decât în restul teritoriului.

Relief: Relieful orașului Craiova se identifică cu relieful județului Dolj, respectiv de câmpie. Spre partea nordică se observă o ușoară influență a colinelor, în timp ce partea sudică tinde spre luncă.  

Populație: Craiova are o populație de 243 765 locuitori, fiind al 6-lea oraș din România, în timp ce zona metropolitană a Craiovei numără în jur de 335 000 locuitori.Conform statisticilor, pe lângă cei aproximativ 250 000 de cetățeni craioveni, Craiova are un număr de 46 000 de flotanți, 34 000 de studenți și elevi, veniți pentru a continua studiile la centrul universitar din Craiova, precum și alți 22 000 de cetățeni, fie străini, fie din alte localități ale țării, care locuiesc în Craiova, dar nu au domiciliul stabil în reședința județului Dolj.

Antichitate

Timbru comemorativ al primei atestări documentare a Pelendavei

În Craiova de azi se află ruinele străvechii reședințe a tribului geto-dac al Pelilor, Pelendava, încă din perioada 400-350 î.C. Aceasta a fost atestată documentar pentru prima oară pe Tabula Peutingeriana, o hartă probabil din anul 225 d.C.

Castrul roman Pelendava a fost construit în vecinătatea mănăstirii Coșuna, a cărei construcție a fost începută probabil în anii 1442-1443.

 

Portalul de informaţii Craiova.ro.

 


Vizualizare hartă mărită