Săptămâna mondială a Francofoniei științifice va avea loc la Québec, Canada

în perioada 30 octombrie-3 noiembrie 2023

 

Agenția Universitară a Francofoniei organizează a treia ediție a Săptămânii Mondiale a Francofoniei Științifice (SMFS-2023) la Quebec, Canada în perioada 30 octombrie-3 noiembrie 2023. Această săptămână va fi marcată de evenimente de amploare și va reuni studenți, profesori, cercetători, rectori ai universităților și miniștri din întreaga lume în cadrul unui program bogat compus din ateliere, conferințe și mese rotunde. Ediția 2023 este organizată în colaborare cu Guvernul Quebec.

Evenimentele marcante ale acestei săptămâni se înscriu într-o continuitate a edițiilor precedente care au avut loc în 2022 la Cairo, Egipt și în 2021 la București, România. Printre evenimentele importante numărăm al 2-lea Congres al tinerilor francofoni; a 3-a Conferință internațională a Francofoniei științifice; 6 ateliere speciale și tematice ; a 7-a Conferință ministerială francofonă cu participarea miniștrilor pentru învățământul superior și cercetare.

Al 2-lea Congres al tinerilor francofoni

Primul Congres al tinerilor francofoni a avut loc în 2022 și a fost un prilej deosebit pentru lansarea rețelei internaționale a Cluburilor lidere de studenți francofoni (Clubs Leaders Étudiants Francophones -CLÉF). 100 studenți din întreaga lume s-au reunit la Cairo, Egipt și au participat la diverse ateliere centrate pe dezvoltarea spiritului antreprenorial și a lucrului în echipă, consolidând totodată legăturile dintre diverse cluburi CLEF din întreaga lume. În acest an, tematica Congresului țintește dezvoltarea durabilă și incluzivă. Peste 100 de tineri din 50 de țări ale lumii vor participa la eveniment și vor fi invitați să propună acțiuni concrete la nivel local și global pentru un mediu mai bun.

A 3-a Conferință internațională a Francofoniei științifice

Pentru cea de-a treia ediție, organizatorii intenționează să reflecte în cadrul Conferinței internaționale a Francofoniei Științifice concordanța dintre francofonia științifică și francofonia economică pentru dezvoltare. Patru tematici sunt propuse pentru atelierele de lucru ale conferinței : Cercetarea și inovația pentru crearea unui impact socio-economic ; dezvoltarea antreprenorialului în mediul universitar; dezvoltarea formărilor profesionalizante și mobilizarea expertizei pentru dezvoltare locală în contextul provocărilor mondiale și transfrontaliere. Sunt așteptați 250 de cercetători universitari și experți cu prezență la Québec și peste 1500 de participanți în online.

6 ateliere speciale și tematice

AUF își dorește dezvoltarea unui program de cooperare internațională și invită în acest scop participanții la 6 ateliere de lucru având ca tematici :

-      Lansarea rețelei francofone a universităților virtuale

-      Lansarea rețelei de universități francofone pentru Sport și Studii

-      Conferința Președinților Consiliilor regionale de Rectori (C2R)

-      Conferința ” Inteligența artificială în trei timpi ”

-      Atelier Québec 

-      Întâlnirea managerilor din învățământul superior

A 7-a Conferință ministerială francofonă

În 2022, „Manifestul pentru o diplomație științifică francofonă” a fost cosemnat de 42 de miniștri ai educației, învățământului superior și cercetării. Acest document propune o metodologie de dezvoltare a diplomației științifice francofone și identifică temele prioritare de cooperare între Agenție, ministerele de resort și instituțiile de învățământ superior din cele 42 de țări cosemnatare. În ediția 2023, sunt așteptați la Quebec 30 de miniștri ai educației, învățământului superior și cercetării din lumea francofonă.

Vizitați site-ul oficial pentru a descoperi programul detaliat și participanții: https://auf-semaine-francophonie.auf.org

 

Știri@UCV - 19.10.2023