MESROB 2023

Facultatea de Mecanică a Universității din Craiova organizează, în  perioada 7-10 iunie 2023, The 8th International Workshop on New Trends in Medical and Service Robotics, MESROB 2023.

De la prima ediție, în 2012 la Cluj-Napoca, MESROB a atras experți eminenți și a oferit un forum pentru cercetătorii care lucrează în domeniul roboților medicali și de serviciu. Alte ediții au fost: MESROB 2013 in Belgrad, MESROB 2014 in Lausanne, MESROB 2015 in Nantes, MESROB 2016 in Innsbruck și Graz, MESROB 2018 la Cassino, și MESROB 2021 în Basel. De la o ediție la alta, conferința a continuat să crească în ceea ce privește numărul de participanți și impactul științific internațional.

MESROB stimulează în mod constant direcții de cercetare interdisciplinare noi și extrem de moderne, cum ar fi soluții robotizate pentru reabilitare, pentru tratament chirurgical, interacțiunea om-robot, asistența vârstnicilor și multe alte direcții interdisciplinare din domeniul roboticii.

Scopul acestui eveniment științific este de a oferi cercetătorilor și specialiștilor din domeniu un forum amplu de dezbatere in care să îşi prezinte cele mai noi realizări în activitatea de cercetare şi inovare în domenii de anvergură, cu teme majore de interes.

Cele 42 de lucrări excelente, având un număr de 154 autori, experți cu recunoaștere internațională remarcabilă în domeniile lor, care provin din universități importante din țări precum: Austria, Danemarca, Franța, Germania, India, Italia, Japonia, Kazahstan, Mexic, Portugalia, Serbia, Spania, Elveția, Marea Britanie,  Statele Unite ale Americii, vor fi publicate in volumul conferinței in editura Springer, in seria New Trends in Medical and Service Robotics, din cadrul seriei de cărți Mechanisms and Machine Science. Toate volumele edițiilor anterioare au fost indexate Web of Science. Articolele selectate de Comitetul International de premiere vor fi invitate sa fie dezvoltate si apoi publicate intr-un număr special al jurnalului Machines.

Rezultatele științifice vor fi prezentate în 6 secțiuni: Robotică chirurgicală, Proiectarea dispozitivelor medicale, Exoschelete și proteze, Biomecanică, Cinematică și dinamică pentru robotică medicală, Mâini antropomorfe.

În cadrul conferinței, participanții, dintre care peste 35 vor fi cercetători străini care si-au anunțat participarea efectivă și peste  30 vor fi cercetători  romani, vor prezenta cele mai recente tendințe și rezultate ale cercetărilor în domeniile lor de expertiză.

Deschiderea oficială a manifestării științifice va avea loc miercuri, 07 iunie 2023, începând cu orele 9:30, în Aula ”Mihai I al României” din clădirea centrală a Universității din Craiova, str. A.I.Cuza nr. 13.

Începând cu ora 10:00, ca o parte a acestor manifestări științifice, inaintea începerii lucrărilor științifice in plen, în Aula ”Mihai I al României” va avea loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, profesorului Giuseppe Carbone.

Giusepe Carbone este profesor la Universitatea din Calabria din 2018. Intre 2005 si 2018 a fost profesor asistent la Universitatea din Cassino. A desfășurat activități de predare la universități italiene, dar și la universități internaționale: Carlos III din Madrid, Spania, și Universitatea Sheffield Hallam, Marea Britanie.

Direcțiile de cercetare acoperă aspecte legate de proiectarea inovatoare a roboților și a mecanismelor: Proiectarea de noi dispozitive și sisteme, inclusiv roboți medicali, pentru reabilitare; Mecanica manipulării și apucării, Mecanica roboților (manipulatoare paralele, roboți hibrizi, roboți umanoizi).

Din 2003, a fost membru al Comitetului de Program Internațional, Comitetului de redacție, respectiv, Editor șef sau Editor asociat pentru aproximativ 20 de reviste și conferințe internaționale. Profesorul Carbone a fost invitat să susțină peste 20 de prelegeri in plen la evenimente internaționale.

Profesorul Carbone a primit numeroase premii, cum ar fi: Premiul „Young Delegate IFToMM” în 2002, 2003, 2006; Premiul acordat de Societatea Japoneză pentru Promovarea Științei- in 2008 și 2014; peste 20 de „Premii pentru cea mai bună lucrare”.

Din 2021, este inclus în lista celor mai buni 2% oameni de știință realizată de Stanford.

Giuseppe Carbone este autor sau co-autor a aproximativ 500 de lucrări științifice în domeniul Robotică, Mecatronică, Proiectare inginerească, dintre care peste 120 in jurnale prestigioase la nivel internațional si peste 180 in volumele unor importante Conferințe Internaționale. In baza de date academica Google scholar, numărul de citări ale articolelor sale este de peste 5600.

Giuseppe Carbone a desfășurat activități de cercetare științifică in peste 20 de proiecte naționale și internaționale finanțate prin importante competiții nationale si internationale.

Din 2020, este Editor-șef al Revistei Internaționale ROBOTICA (Cambridge Univ. Press), dar si Editor-șef al secțiunii de robotica al revistelor internaționale: Robotics (MDPI), Machines (MDPI), Journal of Bionic Engineering (Springer).

Facultatea de Mecanică din Craiova

Știri@UCV - 31.05.2023