Prelegerea “Fuziunea nucleară: motorul stelelor și energia de mâine”

Comunicat de presă

 

 Departamentul de Fizică din cadrul Facultăţii de Științe împreună cu Centrul de carieră și recrutare româno-bulgar care funcționează în cadrul proiectului Interergio Ro-Bg “O șansă pentru dezvoltare” facilitează în data de 14 decembrie 2017, orele 12:00, la amfiteatrul “Liviu Tătar” o întâlnire între Dr. Alexandru Boboc, absolvent de Fizică de la Craiova, promoția 1997, și studenții actuali, încercându-se realizarea unei legături profesionale între generații.

 

Prelegerea constituie o introducere în lumea reactoarelor de fuziune și va fi susținută de către Dr. Alexandru Boboc care începând din 2004 ocupă poziția de fizician senior la Centrul Culham pentru energie din fuziune din Abingdon - Oxfordshire, parte a Agenției Britanice de Energie atomică. Dr. Alexandru Boboc și-a realizat studiile doctorale în Energetică, la Universitatea.din Padova si în ultimii ani a primit din partea Institutului de Fizică din Marea Britanie titlurile de Chartered Engineer și Chartered Physicist. Prezentarea se adresează studenților de la licență, masterat și doctorat, fizicienilor și inginerilor din domenii de activitate conexe precum și profesorilor de fizică din învățământul preuniversitar.

 

Reactorul de fuziune experimental este un vis început cu 60 de ani în urmă, ajuns foarte aproape de realitate deoarece, în mai puțin de 10 ani, primul reactor fuziune experimental - ITER va fi pus în funcțiune. Prezentarea este o introducere în atmosfera și istoria cercetării legate de fuziunea nucleară. Vor fi evidențiate în această prezentare avantajele acestui tip de centrală care este de un miliard de ori mai eficientă decât o centrală obișnuită pe bază de cărbune. De asemenea, vor fi prezentate problemele de ultimă oră care trebuiesc rezolvate, în special cele legate de modul în care poate fi controlat un mediu a cărui temperatură este de zece ori mai mare decât în centrul Soarelui.

 

Nu în ultimul rând, trebuie spus că studentii de astăzi vor fi cei care vor pune în funcțiune prima centrală comercială de fuziune și

o vor conecta la rețeaua națională de electricitate.

 

 

 

 

Manager de proiect :

Lect. dr. Mihaela Tinca UDRIȘTIOIU

tel. 0723533117

 

Detalii:

 

 

Proiecte@UCV - 12.12.2017