Insulta în teatrul contemporan european

Departamentul de Arte al Facultății de Litere, Universitatea din Craiova, va participa între 10-17 mai la evenimentul cultural pe tema Insulta în teatrul contemporan european, în parteneriatul dintre Universitatea din Craiova și L’Université de Bourgogne.

 

Insulta, invectiva, disprețul – ofensează, șochează, umilește, jignește?! Ce ecou propagă această violență verbală și ce transmite azi această violență?

Într-o atmosferă festivă internațională, evenimentul cultural teatral pe tema Insulta în teatrul contemporan european va cuprinde un colocviu internațional, manifestări artistice, culturale și științifice, un atelier de scriere dramatică, întâlniri cu dramaturgi consacrați.

 

Departamentul de Arte al Facultății de Litere, Universitatea din Craiova, va participa cu două spectacole susținute de studenții și masteranții Departamentului de Arte, specializarea Artele spectacolului de teatru. Spectacolele selectate sunt Colonia îngerilor, de Ștefan Caraman, regia Conf. Univ. Dr. Alexandru Boureanu și Bebe's trip, de Ștefan Peca, regia Dragoș Andronie.

 

Pornind de la ideea că trăim într-o societate decăzută, spectacolul Colonia îngerilor este construit în cheie grotescă, mizând pe structurile texuale, cu precădere triviale, ale lui Ștefan Caraman. Spectacolul unor muribunzi în fața morții devine totodată comic și cinic. Personajul Patron deține un restaurant special, unde are drept angajați numai bolnavi care suferă de boli incurabile, bolnavi de cancer în fază terminală, numiți simbolic îngeri. Condiţia lor specială le dă dreptul să agreseze verbal clienții, precum și aceștia, însetați de senzațional, au dreptul să cumpere, odată cu mâncarea și băutura, ultimele ore de viaţă ale acestor îngeri decăzuți. Clienții localului sunt indivizi bogați, în căutare de senzaţii tari și noi: oricând pot asista la live la moartea subită a unuia dintre îngeri, iar moartea în direct se plătește substanțial. De dragul senzaționalului clienții vor fotografii cu mortul cald încă, și pot servi cea mai bună friptură de vită din oraș în prezența unui înger incontinent.

 

Bebe's trip este un spectacol colorat, despre o fetiță devenită prea rapid femeie. Durerea, fie ea fizică sau psihică, se va transforma în obsesie, mai întâi, apoi în fobie, schimbând cursul vieții cuiva și marcându-i profund destinul. Bebe, o fată dintr-o mică țară din Est, ajunsă la vârsta adolescenței, pleacă în căutarea mamei ei, pe care a pierdut-o când era copil. În timpul călătoriei sale, Bebe va descoperi că lumea nu este deloc mică și încearcă neobosit să scape de soarta sa întunecată și vitregă.

Proiectul Insulta în teatrul contemporan europeaneste susținut de orașul Dijon, Consiliul Regional al Burgundiei, L’Université de Bourgogne, Universitatea din Craiova, Facultatea de teatru și televiziune din Cluj-Napoca, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Agenția Universitară a Francofoniei, Ateneul din Dijon, Teatrul « Jean Bart » din Tulcea, Școala Națională de Artă din Dijon.

 

 

Evenimente@UCV - 13.05.2013