CampusPuncte de AtracțieCabana RâncaPrezentare

Cabana Rânca lac şi Grădina botanică montană

Staţiunea Rânca datată din anul 1930, se află in Jud. Gorj, la 17,9 km de oraşul Novaci, pe DN 67C (Transalpina). Transalpina – un drum prin norii, de aproape 2000 de ani, cunoscută în trecut ca "Poteca Dracului" iar în prezent Transalpina, cea mai înalta şosea din România, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (2.145 m), constituie principala cale de acces în munţii Sebeşului şi leagă localităţile din baziunul Gilortului, traversând masivul Parâng, prin Rânca, Obârşia Lotrului  şi Oasa, cu cele din bazinul Sebeşului, având aproximativ 108 km lungime. 

Staţiunea Rânca (altitudine 1650 m) situată pe versantul sudic al Munţior Parâng, dispune de un potenţial turistic şi sportiv deosebit, fiind considerată centrul drumeţiilor din Parâng : drumeţii montane, recreere, odihnă şi practicarea sporturilor de iarnă. 

Pârtiile de ski sunt amplasate pe vârful Corneşu Mare şi Vârful Păpuşa, având diferite grade de dificultate. Zăpada abundentă de pe parcursul anului, precum si frumuseţile naturale ale locului, au făcut din această staţiune un important punct de reper al turismului regional. La Rânca se găsesc patru pârtii cu instalaţie de teleski şi una cu instalaţie de telescaun. 

 Parângul adăposteşte lacuri glaciare cu ape curate ca lacrima : Roşiile, Gâlcescu, Mija, Lacul Verde, etc. Tot pe domeniul binecuvântat al Parângului, se formează : apele bogate şi limpezi ale Lotrului, Gilortului şi Jiului Răsăritean, păduri nesfârşite, vegetaţie din poieni şi de pe golurile de munte, iar animalele fiind alte bogăţii ale masivului.

Staţiunea este punct de plecare pentru numeroase trasee turistice astfel : Novaci-Valea Gilortului; Novaci-Muntele Cerbu; Baia de Fier-Cabana Peştera Muierii; Câmpa-Cabana Voievodu; Muntele Urdele-Valea Iezerul-Cabana Obârşia Lotrului; Lacul Gâlcescu-Piatra Tăiată-Vârful Mohorul-Muntele Păpuşa; Mănăstirea Crasna sau Mănăstirea Polovragi,etc.

 

Cabana Rânca Lac şi Gradina Botanică Montană au fost înfiinţate de către prof. univ. dr. doc. Marin Păun, discipol şi colaborator apropiat al prof. Al. Buia. Pe terenul obţinut, în suprafaţă de 7 ha, care apoi a fost terasat şi nivelat, prof. M. Păun a început amplasarea sectoarelor unei grădini botanice montane, după un proiect întocmit, cu consultarea specialiştilor din ţară. Aceasta, este situată în Munţii Parâng, pe şoseaua Novaci – Şuşag,  la 1560 m altitudine, având rol didadctic şi de cercetare ştiinţifică.

În acest sens, a fost gândită ca o grădină botanică satelit a Grădinii Botanice a Universităţii din Craiova, care a urmărit realizarea următoarelor obiective: conservarea speciilor rare şi endemice din Masivul Parâng; studiul dinamicii vegetaţiei naturale erbacee şi lemnoase, precum şi încercarea de a cultiva plante legumicole, medicinale, aromatice, arbuşti fructiferi, specii lemnoase şi erbacee vulnerabile rare, etc.

In faţa cabanei se află amplasat un lac cu luciu de apă de cca 400 m2 , o insulă,un foişor, bănci şi o pasarelă de acces, care crează o ambianţă deosebită desfăşurării tuturor activităţilor.

Grădina Botanică Montană Rânca este un loc ideal pentru practica studenţilor de la Facultăţile de Agricultură şi Horticultură şi Departamentul de Geografie.

Complet renovată, Cabana Rânca Lac, dispune de 7 camere şi are o capacitate de 29 locuri. Din totalul spaţiilor de cazare, 2 camere sunt situate la parter şi au câte 5 locuri fiecare, iar la etaj sunt situate 5 camere dintre care : o cameră cu 3 locuri şi 4 camere cu câte 4 locuri fiecare.

Parterul mai găzduieşte o sala de mese, cu o capacitate de 30 locuri, bucătărie, spălătorie, uscătorie şi grupuri sanitare.

           

Pentru informaţii privind închirierea, ne puteţi contacta la adresa de e-mail ramonagiotoiu@yahoo.com sau la nr. de tel. 0251/411746