Departamente AcademiceLimbi Moderne AplicateIstoric/Organigramă

Prezentare

Istoric

Activitatea didactica si stiintifica a Departamentului de Limbi Straine Aplicate, avand ca obiectiv predarea limbii romane ca limba straina, a inceput in anul universitar 1972-1973, cand, la Universitatea din Craiova, au sosit pentru studii, primii studenti straini. Initial, cadrele didactice care au predat limba romana studentilor straini au facut parte din Catedra de limba romana, colectivul profesoral fiind dublu subordonat – profesional, Facultatii de Filologie, si administrativ, Recoratului (din partea acestuia coordonarea a fost asigurata de prof. univ. dr. Ion Dogaru). Din anul 1976, seful corpului didactic a fost prof. univ. dr. Ovidiu Chita.

 

Pentru realizarea atributiilor stabilite (prin conditiile generale de primire la studii si scolarizare a cetatenilor de peste hotare), emise de Ministerul Invatamantului, colectivul a colaborat cu:

  • Decanatele facultatilor, in ceea ce priveste activitatea studentilor din anii I-IV, in special cu cel al Facultatii de Medicina, avand in vedere numarul mai mare de studenti straini
  • Catedra de limba si literatura romana a Facultatii de Filologie, pentru asigurarea predarii limbii romane la studentii din anul pregatitor si la cei din anii I si II de studii.

Dupa plecarea prof. univ. dr. Flora Suteu la Bucuresti, catedra s-a desfiintat, reintegranu-se in Catedra de limba si literatura, condusa de prof. univ. dr. Pavel Tugui (1981-1985) si prof. univ. dr. Ion Traistaru (1985-1989). 
Din anul 1989 s-a reinfiintat Catedra de limba romana pentru studentii straini, coordonata, din 1990, de prof. univ. dr. Elisabeta Sosa. Conducerea Universitatii din Craiova a hotarat, in anul 1998, infiintarea Departamentului de Limbi Straine Aplicate, alcatuit din urmatoarele colective:

  • Colectivul de limba romana, care preda limba romana studentilor straini;
  • Colectivele de limba engleza, franceza, germana, italiana si spaniola, care predau limbile straine la toate facultatile nefilologice.

Din 2004, Departamentul a fost condus, pana in 2009, de conf. univ. dr. Elena Petre. 
Actualmente, Departamentul cuprinde un corp profesoral alcatuit din 30 de cadre didactice, sub conducerea conf. univ. dr. Diana Danisor.

In ceea ce priveste activitatea didactica si stiintifica, in cadrul Departamentului s-au organizat mai multe sesiuni si consfatuiri stiintifice pe profilul predarii limbii romane ca limba straina, s-au elaborat cursuri practice de limba romana uzuala si pentru profilul medical, programe-cadru si un manual al profesorului, ghiduri de conversatie, dictionarul general roman-arab si un dictionar roman–arab de termeni medicali. 
Comunicarile sustinute la manifestarile stiintifice, organizate de colectivul profesoral au fost adunate in volumul Predarea limbii la straini (I,II,III,IV), iar in luna februarie, a anului 2002, Departamentul a organizat prima sesiune stiintifica de profil, cu tema Limbajul specializat si terminologia.

 

Organigramă - Departamentul de Limbi Moderne Aplicate -

 

RECTOR,

     Dan Claudiu Dănişor

     Prof. Univ.dr.

 

 
 

Director de departament

Anca Paunescu

Asist. univ. dr

 

 
  Consiliul  Departamentului   
Comisia pentru curriculum  Comisia pentru managementul calităţii Comisia de politici lingvistice Comisia pentru acreditări  Comisia de relaţii internaţionale
 

Secretar şef

Ing.LAURA CORNEANU
 
Comisia pentru activitatea studenţilor                                 Comisia de imagine
Comisia de regulamente                                Comisia de granturi şi cercetare
Comisia pentru atragerea de fonduri structurale                               Comisia de granturi şi cercetare
Comisia de imagine                              Comisia de granturi şi cercetare