CampusPuncte de AtracțieVila MirceaPrezentare

Vila Mircea - Remiza şi staţiunea didactică Banu Mărăcine 

Impunătoarele dealuri ce străjuiesc în partea de est şi de nord-est Cetatea Băniei au fost cunoscute în trecut sub denumirea de „Plaiul Vulcăneştilor“- după numele preoţilor Vulcăneşti, din Pieleşti-Dolj, care aveau concesionate suprafeţe mari de viţă-de-vie, „Plaiul Viilor” sau „Prisaca”.

Pentru respectul şi cinstea ce trebuiesc mereu oferite ilştrilor noştri inaintaşi, acestei capodopere viticole i s-a atribuit, în anul 1966, de către cadrele didactice de la facultatea de Horticultură din Craiova, numele de Banu Maracine. Se considera că, intâiul român care a văzut ţări şi mări indepărtate (anul 1328), ar fi, fiul banului Andrei Mărăcine, oltean neaoş, neastâmpărat, care a dus faima Jiului şi Oltului, a Dunării şi a Carpaţilor, până la malul Senei. Acesta ar fi ajuns, la curtea regelui Filip de Valois, în serviciul căruia s-ar fi pus, spijinindu-l în războiul pe care tocmai il purta cu englezii. Pentru bravura faptelor sale de vitejie i s-a atribuit nobilul titlu de „Marchiz de Ronsard”, de aici rezultând numele de „Banu Mărăcine”.

Staţiunea Didactică Banu Mărăcine este situată în centrul viticol cu acelaşi nume, preţuit pentru renumitele sale vinuri roşii, albe şi aromate dar şi prin mirificul vinars ,,ROUA PLAIULUI,,fiind prezentat în 1996, la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, unde a fost premiat cu medalia de argint, pentru fineţea şi rafinamentul său, dar şi pentru autenticitatea tehnologiei prin care se obţine.

În 1975, a luat fiinţă  Staţiunea Didactică Experimentală Craiova, cu formă de organizare asimilată IAS – urilor (ferme şi sectoare), având ca obiect de activitate, instruirea practică a studenţilor, desfăşurarea activităţii de cercetare de către cadrele didactice şi implementarea rezultatelor cercetării în producţie.

 

In perioada 1984 -1990 a fost construită prin decopertarea terenului, Hruba una dintre cele mai mari din tară. Coborand  scările în hrubă, la intrare este o machetă a staţiunii viticole. Traseul este în forma literei L. Hruba are două intrări şi un tunel, care face legătura între crama veche şi cea nouă. Hruba este, locul unde se maturează vinurile. Sortimentele de vinuri sunt ţinute în butoaie de stejar.

Urmează al doilea subsol al construcţiei: vinoteca. Sala are ceva magic în ea. Aici, sticlele sunt aranjate pe rafturi, în poziţie orizontală. În fiecare an, după recoltare se stabilileşte un număr de sticle, care este adus pentru învechire. Rafturile sunt numerotate pe categorii. Cele mai vechi soiuri datează din 1970. În vinotecă se află 20 de mii de sticle, atât de vin, cât şi de distilate din piersici, dar şi din prune.

In cadrul Staţiunii Didactice Banu Mărăcine se afla amplasată ,,Vila Mircea şi Remiza,,  cunoscute în trecut  sub numele de ,,Vilele Negrescu,, fost primar al Craiovei în mai multe etape, care a construit în mijlocul viilor, un frumos castel, în onoarea fiului său Mircea (anul 1927), a cărui contrucţie ne aminteşte de faimosul stil Brâncovenesc. Lângă castel a construit o cochetă pivniţă pentru vinuri, iar deasupra acesteia, un impunător –  prin măreţie şi frumuseţe – foişor, din care poţi admira întregul amfiteatru viticol Banu Mărăcine, care ofera Craiovei o frumuseţe aparte.

,,Vila Mircea si Remiza,, au fost complet renovate şi dispun de 4 camere single şi 3 camere duble, fiecare cu baie proprie, sală de conferinţă, sală terasă, cramă şi bucătărie.

 

Pentru informaţii privind închirierea, ne puteţi contacta la adresa de e-mail ramonagiotoiu@yahoo.com sau la nr. de tel. 0251/411746