CampusVoluntariatProiecte OSPPECVoluntar acum, antreprenor mâine!

Voluntar acum, antreprenor mâine!

Proiectul ”Voluntar acum, antreprenor mâine!” se adresează studenţilor din Centrul Universitar Craiova şi urmăreşte implicarea tinerilor provenind din medii socio-economice diferite, includerea tinerilor cu oportunităţi reduse în vederea informării acestora asupra beneficiilor pe care le aduce pe termen scurt şi lung voluntariatul, prin intermediul atelierelor de lucru şi a seminariilor tematice.

De asemenea, proiectul doreşte să aducă un plus de competitivitate pe piaţa muncii tinerilor selectaţi pentru a le creşte şansele de angajare în viitor apropiat.

Organizaţia noastră beneficiază de sprijinul unor parteneri locali serioşi care vor fi parte activă a desfăşurării proiectului: Universitatea din Craiova prin Centrul de Consiliere şi Orientare Profesională; Pirelli, CEZ, ELPRECO, KAUTEX, Convenţia Organizaţiilor Studenţeşti din Craiova.

Obiectivele proiectului "Voluntar acum, antreprenor mâine!" sunt:

 • să sensibilizeze tinerii cu privire la beneficiile aduse de activitatea de voluntariat;
 • să stimuleze tinerii să devină voluntari folosind educaţia non – formală;
 • să creeze un punct pentru cooperarea viitoare între companiile private şi ONG-uri;
 • să promoveze rolul voluntariatul în completarea CV-ului personal pentru a creşte angajabilitatea posesorului;
 • să ofere training şi să implice în activităţi de voluntariat 50 de tineri din Universitatea din Craiova;

În termeni concreţi de impact, prin activităţile proiectului se va obţine:

 • Un grup de 50 voluntari care se implică activ în acţiunile asociaţiilor implicate;
 • 50 de tineri mai bine pregătiţi pentru integrarea pe piaţa muncii;
 • Cel puţin un nou parteneriat pe termen lung încheiat cu companiile locale;

În ceea ce priveşte compatibilitatea cu priorităţile programului “Tineret în acţiune”, proiectul nostru promovează voluntariatul ca mijloc de participare activă a tinerilor la viata comunităţii. Acest aspect este evident un mod de practică pentru cetăţenia europeană şi valorile europene: implicare, compasiune, ajutor.

Proiectul cuprinde şi 2 activităţi orizontale: promovarea proiectului şi monitorizarea acestuia. Acestea se vor realiza de la începutul fazei de pregătire până la finalizarea evaluării/diseminării. Astfel vom asigura o bună vizibilitate a acţiunii noastre, dar şi a progrmului de finanţare, cât şi a autorităţii finanţatoare. Prin monitorizarea continuă vom avea control asupra desfăşurării fiecărei activităţi pentru a putea interveni la timp în cazul devierii de la obiective şi termene, dar şi dacă se observă alte posibile probleme.

Concret, iniţiativa ”Voluntar acum, antreprenor mâine!” presupune o echipă de 5 membri ai OSPPEC care au pus la punct un plan prin care 50 de tineri, care nu au voluntariat înainte şi considerau această activitate o pierdere de timp, vor fi încadraţi în activităţile locale ale asociaţiei noastre sau ale asociaţiilor partenere şi vor participa în acelaşi timp la cursurile organizate de companiile partenere pe tema antreprenoriatului, voluntariatului şi piaţa muncii, comunicare organizaţională, ponturi pentru un bun interviu, scrierea unui CV calitativ, etc. Cursurile se vor finaliza prin evaluarea competenţelor dobândite de către participanţi prin simularea unui plan de afaceri cu responsabilii de proiecte ai companiilor partenere.

La sfârşitul stagiului, se speră că tinerii îşi vor fi schimbat atitudinea şi vor fi dornici a impărtăşi şi altor persoane de vârsta lor importanţa implicării în activităţi voluntare prin realizarea campaniei de promovare a voluntariatului în campusul Universităţii din Craiova şi liceelor craiovene.

Ca mijloc de diseminare suplimentară, participanţii vor transpune cu sprijinul echipei de proiect experienţa lor de învăţare în reeditarea broşurii “Paşi spre o cariera de succes prin voluntariat”

Echipa de coordonare:

 • Florescu Ştefan-Cristian

 • Teişanu Nicolae Florentin

 • Lungu Raluca Georgiana

 • Belulescu Floriana-Lavinia

 • Popescu Mihaela