Luni, 24 noiembrie 2014, dezvelirea bustului MS Regele Mihai I și lansare de carte

Ca o mărturie a legăturilor care unesc Familia Regală de vechea Cetate a Băniei şi în semn de omagiu al craiovenilor se va dezveli, pe data de 24 noiembrie 2014, ora 14.30, un bust reprezentându-l pe Regele Mihai I al României, bust care va fi amplasat în piaţeta dintre Universitate şi Teatrul Naţional (Piața Tricolorului).

Elita intelectuală a Olteniei a întreprins de-a lungul timpului numeroase eforturi în direcţia înfiinţării unei instituţii de învăţământ superior la Craiova, primele solicitări în acest sens fiind înscrise în documentul programatic al Revoluţiei muntene de la 1848, anume Proclamaţia de la Islaz (9 iunie), pentru ca apoi aceleaşi demersuri să fie reluate în perioada interbelică. Concretizarea acestora va avea loc însă în cursul anului 1947, când Regele Mihai I al României promulgă Legea nr. 138 pentru înfiinţarea şi organizarea Universităţii din Craiova şi a Eforiei, publicată în „Monitorul Oficial” nr. 93 din 25 aprilie. Această decizie se înscrie pe linia preocupărilor Familiei Regale de dezvoltare a învăţământului superior şi avea să fie printre ultimele acte semnate de Regele Mihai I, care, în mod samavolnic, avea să fie silit de către puterea comunistă, ce se bucura de sprijinul trupelor de ocupaţie sovietice, să semneze actul de abdicare din 30 decembrie 1947.

Potrivit respectivei legi, Universitatea din Craiova trebuia să funcţioneze în primă instanţă cu 4 facultăţi: cea de Medicină, cea de Medicină Veterinară, cea de Ştiinţe Economice, Comerciale şi Cooperatiste şi, în fine, cea de Agronomie. Doar aceasta din urmă va reuşi să se constituie imediat, astfel încât, în cursul anului universitar 1947-1948, se vor înregistra 670 de candidaţi (majoritatea din Oltenia) pe 200 de locuri.

Tot luni, 24 noiembrie, începând cu ora 17.30, la Opera Română din Craiova (Str. Mihai Viteazul nr. 7), în prezența Alteței Sale Regale Principelui Radu al României, va avea loc lansarea volumelor “Eticheta regală” de Sandra Gătejeanu Gheorghe și “Crăciunul regal” de AALLRR Principesa Margareta și Principele Radu ai României. Intrarea este liberă.

Bogat ilustrat cu imagini de epocă și fotografii recente ale membrilor Familiei Regale sau detalii ce țin de protocolul regal, volumul “Eticheta regală” de Sandra Gătejeanu Gheorghe prezintă, într-un mod concis şi structurat, eticheta care a însoţit şi care însoţeşte în continuare evenimentele desfăşurate sub egida Casei Regale. Găsim, astfel, de la un scurt istoric al ceremonialului regal la semnificaţia conceptului de „ordine de precădere” şi la simbolurile autorităţii supreme – însemnele regale; de la regulile de etichetă în prezenţa membrilor Familiei Regale (atât în cadrul întâlnirilor, cât şi în scris) la ţinutele adecvate pentru diferite tipuri de evenimente; de la recepţiile tematice la ceremoniile de decorare; de la titlul de „Furnizor al Casei Regale” la relaţiile dintre membrii Familiei Regale şi reprezentanţii Corpului Diplomatic; de la dineurile oficiale la vizitele regale (atât în ţară, cât şi în străinătate) și principalele sărbători regale.

Principesa Moştenitoare şi Principele Radu ai României au ales să evoce în preajma sărbătorilor de iarnă cea mai intimă, mai personală şi mai definitorie sărbătoare a familiei fiecăruia dintre noi: Crăciunul, aşa cum a fost petrecut de-a lungul timpului de Familia Regală a României. Astfel, în volumul “Crăciunul regal” sunteți invitați la o călătorie de un secol şi jumătate, în care vehicul nu sunt o trăsură, un vagon de tren sau o maşină, ci reşedinţele regale.

Cele două volume sunt disponibile în librării și pe site-ul www.curteaveche.ro, alături de calendarul regal dedicat anului care urmează.

 

Detalii:

 

Evenimente@UCV - 21.11.2014