Corneliu Ambrozie, model de pedagog și om de cultură, evocat la Colocviul AGIR Dolj

Ediția a XII-a a Colocviilor AGIR Dolj, din 26 mai 2016, a continuat seria  activităților organizate pentru a marca împlinirea a 65 de ani de învățământ superior electrotehnic la Craiova și a fost dedicată profesorului universitar Corneliu Ambrozie, model de pedagog și om de cultură, care și-a împletit viața profesională cu cea a învățământului superior  craiovean.

Corneliu Ambrozie s-a născut la data de 19 februarie 1928 în comuna Nemțeni, județul Lăpușna, Basarabia, într-o familie cu trei copii. Școala a început-o la Roman și a continuat-o la Iași, unde s-a mutat cu întreaga familie. A absolvit Liceul Național din Iași în anul 1946 și s-a înscris, în același an, la Facultatea de Electromecanică. A obținut diploma de inginer în 1950. În ultimul an de studii a funcționat ca preparator alături de profesorul Cezar Parteni-Antoni, dar, după terminarea facultății, s-a angajat ca inginer la Întreprinderea de Mașini Electrice din București.

În 1950, Cezar Parteni - Antoni primește sarcina de a organiza la Craiova Institutul de Mașini și Aparate Electrice și, în acest context, l-a convins pe fostul său student să se transfere, în primăvara anului 1951, la Întreprinderea Electroputere din Craiova. A funcționat ca asistent, iar apoi ca șef de lucrări la IMAE, iar la desființarea acestuia, în 1958, revine la Electroputere Craiova, de fapt la CCSIT Electroputere, unde a pus bazele Laboratorului de Calcule și Modelări, un compartiment modern pe plan național și internațional la acea vreme.

În 1966 se înființează Universitatea din Craiova, iar Corneliu Ambrozie ocupă postul de conferențiar la disciplina „Măsurări electrice”.

În 1973 și-a susținut teza de doctorat „Determinarea capacităţilor elementare şi echivalente la înfăşurările transformatoarelor electrice de putere“, elaborată sub conducerea prof.dr.doc.ing. Constantin Șora, de la Institutul Politehnic din Timişoara. Rezumatul tezei de doctorat a fost publicat în Germania (1972) şi Austria (1975).

A fost prorector al Universității din Craiova în perioadele octombrie 1966 – aprilie 1968 și noiembrie 1968 - decembrie 1972 și decan al Facultății de Electrotehnică în perioadele iunie 1966- octombrie 1968, iunie 1976- decembrie 1982.

A trecut în neființă la 1 mai 2013, la Craiova.

În prima parte a evocării, prof.dr.ing.Aurel Câmpeanu, membru titular al Academiei de Științe Tehnice din România, Președintele Filalei ASTR Craiova, fost prorector al Universității din Craiova și fost decan al Facultății de Electrotehnică, a prezentat activitatea  desfășurată de profesorul Corneliu Ambrozie în cadrul Universității. În a doua parte, dr.ing.Dumitru Cârstea, fost director adjunct științific la ICMET Craiova, a făcut o prezentare emoționantă a vieții profesorului Corneliu Ambrozie, începând din  1954 și până în 2013. Un exemplu de prietenie profesională. Un exemplu de prietenie între doi intelectuali pentru care muzica  a reprezentat preocuparea comună pe durata unei jumătăți de secol.

Ediția a XII-a a Colocviului AGIR Dolj, desfășurată într-un registru diferit de edițiile precedente, a fost, pentru cei prezenți, o adevărată lecție de viață profesională și umană.

Secvența „Inginerie și artă” , obișnuită pentru Colocviile AGIR Dolj, ne-a permis să  descoperim talentul și sensibilitatea d-nei conf.dr.ing. Daniela Popescu, director al Departamentului „Inginerie electrică, energetică și aerospațială” care, prin discursul despre „Contraste cromatice”, bogat ilustrat cu picturi și creații proprii, a conturat dimensiunea intelectuală a celor care servesc acum Școala superioară de electrotehnică din Craiova, înființată  în urmă cu 65 de ani.

 

Prof.dr.ing.Gheorghe Manolea

Președinte Sucursala AGIR Dolj

Membru corespondent Academia de Științe Tehnice dn România

 

 

 

 

 

 

Evenimente@UCV - 06.06.2016