Universitatea din Craiova a anunțat rezultatele concursului internațional de dramaturgie Craiova Drama 2015

Rezultatele concursului internațional de dramaturgie Craiova Drama 2015 au fost anunţate joi, 14 ianuarie 2015, în cadrul Galei excelenței în cercetare, organizată  de Universitatea din Craiova.

Clasamentul a fost următorul:

 

Marele premiu -  Ionel Bușe (România): Bătrânul și eutanasierul

Premiul I - Ismail Jale (Azerbaidjan): Simularea.

          Premiul II - Sorin Petrescu (România):Cămila americană

          Premiul III -  Andrei Ursu (România): Nici măcar sfârșitul lumii

 

Marele Premiu al Concursului constă în montarea textului la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova (anul 2016). De asemenea, Locul I va fi reprezentat de montarea textului cu actori, studenți ai masterului „Arta actorului” de la Facultatea de Litere a Universității din Craiova, Locul 2 - montarea textului într-un spectacol de teatru radiofonic, iar Locul 3 - montarea textului într-un spectacol-lectură la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova.

Pe 7 decembrie 2015, conducerea Universității din Craiova a anunțat că, în urma lecturii critice a celor 68 de texte (din care 63 în limba română, 3 în limba engleză și 2 în limba franceză) înscrise în concursul internațional Craiova Drama 2015, de către 47 de autori din Azerbaijan, Franța, Republica Moldova și România, au fost selectate următoarele 10 texte:

 

BOGDAN Martin - Câinele florarului

BUȘE Ionel - Bătrânul și eutanasierul

CĂLUIANU George - După melci

DUMITRESCU Ștefan - Granițele înroșite

ILOVAN Liuba - Mănăstirea fără nume

JALE Ismail - Simularea

MAJERI Andrei - Dingo Dogs

PETRESCU Sorin - Cămila americană

TRUȚĂ Gheorghe - Duplex

URSU Andrei - Nici măcar sfârșitul lumii

 

Selecția celor 10 texte dramatice a fost făcută de comitetele de lectură constituite din cadre didactice universitare și dramaturgi.

 

Datorită faptului că punctajele acordate acestor 10 texte dramatice au fost sensibil apropiate și luând în considerare toate aspectele legate de punerea în scenă a unui text dramatic, s-a decis constituirea unui juriu extern format din specialiști în domeniul artelor teatrale, care să decidă clasamentul final în vederea acordării Marelui premiu și a locurilor I, II și III. 

Aceste 10 texte selectate urmează să fie publicate într-un volum colectiv la Editura Universitaria, Craiova, în limba română și în limba engleză, iar lansarea volumului Craiova Drama 2015 se va face în seara premierei spectacolului montat la Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova, câștigător al Marelui Premiu.

 

 

Evenimente@UCV - 18.01.2016