Universitatea din Craiova, membră în consorţiul european UNIVERS

Universitatea din Craiova a intrat în Consorţiul universităţilor europene UNIVERS, alături de alte şapte universităţi din Polonia, Germania, Spania, Franţa, Lituania şi Bulgaria. Acordul a fost semnat pe 3 februarie 2020, la Bruxelles.

Principalul obiectiv asumat de rectorii celor opt universităţi ale Consorţiului este facilitarea și promovarea cooperării transfrontaliere / transnaționale / interregionale în domeniul învățământului superior. UNIVERS intenționează să instruiască profesioniști care pot acționa și influența dezvoltarea socială, economică și științifică a zonelor transfrontaliere, datorită înțelegerii profunde a particularităților, provocărilor și oportunităților acestora.

Universităţile partenere, alături de Universitatea din Craiova, sunt: Bialystok University of Technology (Polonia), Technische Universität Chemnitz (Germania), University of Girona (Spania), University of Lleida (Spania), University of Perpignan (Franta), Rezekne Academy of Technologies (Lituania), University of Ruse (Bulgaria).

Membrii UNIVERS vor adopta un plan strategic pe termen mediu și lung, plan construit în jurul unor misiuni precum: implementarea unui model inovator de mobilitate care să permită studenților să asimileze realitatea şi complexitatea regiunilor; propunerea unor programe de învățământ pentru studenții care doresc să devină profesioniști capabili să exercite un leadership activ; oferirea unei alternative la pregătirea academică tradițională; cultivarea unor abordări multiculturale, prioritizând schimbul critic de idei și un curriculum deschis, bazat pe pedagogie inovatoare; crearea de echipe de lucru care explorează puncte de vedere diverse și complementare, stabilirea unor legături de colaborare cu administrațiile și companiile din zonele care se confruntă cu condițiile reale ale societății și cu activitatea economică regională.

Planul strategic UNIVERS este construit pentru o perioadă de 3 ani şi un buget de 5 milioane de euro. El este însă o construcţie pe termen lung, care va continua prin accesări de programe şi de finaţări dedicate, pe care Uniunea Europeana le va pune la dispoziţia universităţilor europene.

 

 

Știri@UCV - 13.02.2020