Conferinţa internaţională “THE JOINT MEETING ON QUANTUM FIELD THEORY AND NONLINEAR DYNAMICS”

Marţi, 23 septembrie 2014, ora 11.30, la Sala Albastră din clădirea centralăa Universităţii din Craiova (str. A. I. Cuza, nr. 13), are loc manifestarea centrală din cadrul Conferinţei internaţionale “THE JOINT MEETING ON QUANTUM FIELD THEORY AND NONLINEAR DYNAMICS” (manifestare organizată de Departamentul de Fizică sub egida Biroului UNESCO de la Veneţia):  decernarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova domnului profesor universitar doctor Ion Cotăescu de la Universitatea de Vest din Timisoara, personalitate marcantă a cercetării româneşti în domeniul Fizicii teoretice.

Născut pe 25 Martie 1943, Ion Cotăescu a urmat etapele de baza ale educaţiei şi formării universitare la Universitatea din Bucureşti, unde a obţinut titlul de doctor  în fizică în anul 1980. Activitatea sa profesională s-a derulat preponderent la Universitatea de Vest din Timişoara unde, pe parcursul a peste 40 de ani, a desfăşurat o activitate didactică şi ştiinţifică de excepţie. În perioada 1990-1996, Ion Cotăescu a fost decan al Facultăţii de Fizică a Universităţii de Vest din Timişoara, iar în perioada 2000-2011 a deţinut funcţia de director al Centrului de Cercetări în Fizică Teoretică.

Din pozitiile ocupate, Ion Cotăescu a militat pentru corectitudine, transparenţă, impunerea unor standarde academice relevante, precum şi pentru dezvoltarea unei politici de promovare a tinerilor valoroşi. Este creatorul Şcolii de Fizică Teoretică modernă de la Universitatea de Vest din Timişoara şi un pion important în afirmarea Fizicii Teoretice româneşti la nivel internaţional.

Ion Cotăescu este autor la peste 90 lucrări ştiinţifice publicateîin jurnale internaţionale de prim rang. De asemenea, este co-autor la 3 cărţi de specialitate publicate în edituri recunoscute din străinătate. Pentru contribuţiile sale ştiinţifice remarcabile, Academia Română a decernat profesorului Ion Cotăescu premiul ŞTEFAN PROCOPIU în anul 1999. Ca o recunoaştere a meritelor sale în comunitatea ştiinţifică internaţională, Ion Cotăescu a fost invitat ca editor pentru Gravitaţie şi Cosmologie la Central European Journal of Physics, membru în Editorial Board-ul revistei Romanian Journal of Physics, precum şi al altor jurnale de specialitate.

După festivitatea de decernare a titlului, participanţii se vor deplasa spre Sinaia unde se vor desfăşura două sesiuni de comunicări ştiinţifice. Cadre didactice, studenţi doctoranzi şi cercetători de la departamentele de Matematică şi Fizică din cadrul Universităţii din Craiova vor prezenta rezultatele obţinute în studiul teoriilor cuantice de câmp şi al fenomenelor neliniare din natură.

La manifestări vor fi prezenţi peste 70 de cercetători reputaţi din România, Franţa, Belgia, Suedia, Brazilia, China, Grecia şi din alte ţări.

Vă adresăm invitaţia de a fi prezenţi marţi 23 sept., ora 11,30 la Sala Albastră din clădirea centrală a Universităţii, alături de noi şi de oaspeţii noştri!

 

 

Prof.univ.dr. Radu Constantinescu

Director Deptartament Cercetare Ştiinţifică

 

Evenimente@UCV - 19.09.2014