„Controlul miopiei la copii. Metode și tehnici validate științific”

 

Departamentul de Fizică al Facultăţii de Științe, Universitatea din Craiova și Centrul de carieră și recrutare româno-bulgar facilitează pe 5decembrie 2017, orele 12:00, Amfiteatrul „Liviu Tătar”, o întâlnire între Dr. Răzvan Ghinea și Dr. Ana Maria Ionescu și studenți.

Răzvan Ghinea și Ana Maria Ionescu sunt absolvenţi ai Facultății deFizică din Craiova și ai Facultății de Optică și Optometrie din Granada, actualmente asistenți la Departamentul de Optică, Facultatea de Știinte, Universitatea din Granada.

Prelegerea abordează problema creșterii incidenței miopiei la nivel mondial, problemă care a generat o mare preocupare, transformându-se într-o problemă majoră de sănătate publică (în special datorită complicațiilor relaționate cu miopia mare sau patologică) precum și într-una dintre cele cinci priorități imediate ale programului „Vision 2020” inițiat de World HealthOrganization’s Global Initiative for the Elimination of Avoidable Blindness. Miopia este un viciu de refracție rezultat din alterarea procesului natural de emetropizare oculară, alterare ce conduce, de regula, la o elongare excesivă a globului ocular astfel încât imaginile sunt focalizate pe un plan situat înaintea retinei. Este necesară plasarea unei lentile divergente în fața ochiului pentru ca această imagine să focalizeze corect.  

 

Mai multe studii sugerează că defocus-ul retinian periferic de tip hipermetropic este responsabil de creșterea axială excesivă a globului ocular, indiferent de calitatea vizuală obținută la nivel de retina centrală. Din acest motiv, acele metode și tehnici de compensare a miopiei ce generează un defocus retinian periferic de tip miopic obțin rezultate semnificative în ceea ce privește frânarea (controlul) creșterii miopiei la copii. Există și alte metode folosite pentru controlul miopiei, precum cele care acționează asupra acomodației oculare (prin control farmacologic), adaptarea de lentile de contact cu caracteristici speciale sau intervenții chirurgicale asupra diverselor structuri retiniene pentru a împiedica elongarea acestora.

De asemenea, se vor discuta metodele şi tehnicile disponibile pentru a compensa şi a controla (frâna) creșterea miopiei la copii, prezentând avantajele și dezavantajele fiecăreia și stabilind eficacitatea sau ineficiența lor în funcție de dovezile științifice disponibile.  

 

 

Știri@UCV - 04.12.2017