Proiectul European DS Leisure va partaja cunoștințe privind recreerea pentru persoanele cu sindrom Down

 

Consorțiul European DS-LEISURE anunță lansarea proiectului TRAINING PROGRAM FOR IMPROVING QUALITY OF LIFE OF PERSONS WITH

DOWN SYNDROME THROUGH INCLUSIVE LEISURE (DS LEISURE – Program de formare pentru îmbunătățirea calității vieți persoanelor cu sindrom Down printr-o recreere în spiritul incluziunii)

 

DS LEISURE vizează îmbunătățirea competențelor, din punct de vedere al atitudinilor, abilităților și cunoștințelor privind persoanele cu sindrom Down (PDS), la nivelul colectivităților asociate PDS – persoanele în cauză, familiile lor, specialiștii în domeniu și voluntarii – în ceea ce privește implementarea unor activități de recreere în spiritul incluziunii, printr-un program inovator de formare.

Pe perioada desfășurării proiectului (octombrie 2017 – septembrie 2019), Consorțiul European va elabora materiale de formare, experiențe practice și o platformă online pentru implementarea metodologiei de formare. Aproximativ 120 de persoane cu sindrom Down, rude ale acestora, specialiști care acordă asistență și 40 de specialiști din sectorul recreativ vor beneficia de formare și vor participa la validarea rezultatelor proiectului, creând un prim impact direct.

Consorțiul European este format din șase entități:

  • patru ONG-uri cu activități în domeniul sindromului Down: ASOCIAȚIA LANGDON DOWN OLTENIA CENTRUL EDUCAȚIONAL TEODORA, ALDO-CET, Băilești, România – organizație coordonatoare, Associazione Italiana Persone Down Onlus, Roma, Italia, Stichting Downkidsinternational, Olanda, Down Sendromu Dernegi, Istanbul, Turcia;
  • două universități: Universitatea din Craiova, România – ca expert în domeniul recreativ și Aristotelio Panepipstimio Thessalonikis, Grecia – ca expert în dezvoltarea de instrumente TIC adaptate persoanelor cu dizabilități.

2 DS LEISURE este un proiect finanțat de Comisia Europeană în cadrul programului ERASMUS+ 2017, Acțiunea Cheie 2 – Parteneriate strategice pentru educația adulților, cu un cost total al proiectului (incluzând toate tipurile de finanțare) pentru perioada contractuală, conform Contractului nr. 2017-1-RO01-KA204-037465, estimat la 219.782 de euro.

 

 

REUNIUNE A MEMBRILOR PROIECTULUI EUROPEAN DS LEISURE ÎN ROMÂNIA

 

Pe 29 și 30 octombrie 2017, în România a avut loc întâlnirea de lansare a proiectului european DS LEISURE, în vederea lansării și a promovării recreerii persoanelor cu sindrom Down în spiritul incluziunii.

La această întâlnire au participat câte doi reprezentanți din partea fiecărui membru al Consorțiului.

Întâlnirea a avut loc în Craiova (România), iar în cadrul acesteia Consorțiul European a abordat probleme precum dezvoltarea programului de formare adaptată, structura ce va fi urmată, conținutul teoretic, activități practice, platforma de formare virtuală, în vederea asigurării caracterului viabil al materialelor și a viitoarei lansări.

Pe 30 octombrie, Consorțiul European a vizitat centrul ALDO-CET din Băilești, unde partenerii din diferite țări au fost întâmpinați cu căldură și au petrecut împreună cu utilizatorii centrului și cu specialiștii acestuia o zi în care au desfășurat activități recreative, precum „Cercul magic al relaxării” și „Activitate în recreere”, interacționând prin limbaj corporal, imaginație, instrumente și cântece aniversare în mai multe limbi. Mai târziu, Consorțiul European a savurat un meniu românesc tradițional și sănătos pregătit de fondatorii ALDOCET. A fost o experiență minunată și un bun început al muncii în echipă.

Centrelor sau persoanelor interesate de acest program le recomandăm să ne urmărească, fiindcă în curând vor fi disponibile mai multe informații referitoare la derularea programului de formare.

 

 

 

 

Știri@UCV - 07.11.2017