Proiectul NAVICAD

 

“Sistem de Navigație pentru Endomicroscopie Confocală Laser pentru Îmbunătătirea Biopsiei Leziunilor Periferice din Plămâni” - NAVICAD

 

Durata: 2014-2017, Programul de finanțare SEE 2009-2014,

Cod proiect:EEA-JRP-RO-NO-2013-1-0123,  Nr. Contract: 3SEE/30.06.2014, Valoare: 1.1 mil. Euro.

 

 

 

Consorțiu:

- Universitatea din Craiova, România - lider

- Universitatea Politehnica București, România – partener

- SINTEF Institute of Technology and Society, Trondheim, Norvegia - partener

- St. Olavs Hospital, Trondheim, Norvegia - partener

 

Director Proiect: Conf. Dr. Ing. Lucian GRUIONU, Universitatea din Craiova.

În prezent, pentru diagnosticarea cancerului pulmonar periferic, pneumologul planifică procedura de biopsie trans-bronhică prin examinarea înainte de procedură a unui număr de secțiuni realizate prin Tomografie Computerizată. Acesta manipulează apoi un video-bronhoscop flexibil în lob sau în bronhiile sub-segmentale atât cât permite diametrul bronhoscopului. În final, se introduce o pensă de biopsie prin canalul de lucru al bronhoscopului și se realizează biopsia, fără vizualizare. În mod frecvent, 43%-95% dintre proceduri eșuează în atingerea țintelor periferice, în funcție de mărimea și localizarea acestora. În cazul eșecului pneumologul trebuie să repete procedura sau să treacă la metode invazive, cu incidență crescută a complicațiilor, precum biopsia trans-cutanată cu ac, ghidată prin tomografie computerizată cu un nivel crescut de radiație pentru chirurg și pacient, sau biopsia chirurgicală cu mare stres pentru pacient.

Obiectivul principal și realizat al proiectului, a fost acela de a depăși aceste limitări și de a îmbunătăți acuratețea orientării pneumologului prin căile aeriene, împreună cu opțiunea unui diagnostic optic preliminar pentru o confirmare suplimentară a locului biopsiei.

Acest obiectiv principal s-a atins prin dezvoltarea unui sistem inovativ, minim invaziv, ghidat prin imagistică (denumit NAVICAD) compus dintr-un software și o pensă de biopsie cu navigație electromagnetică pentru prelevare de țesut prin metoda clasică și care include și o fibră pentru microscopie confocală de fluorescență (pCLE) pentru biopsie optică. De asemenea, pentru navigația electromagnetică NAVICAD include sistemul AURORA de la Northern Digital, Inc. iar pentru obținerea imaginilor confocale, sistemul CellVizio de la Mauna Kea Technologies.

Prototipul funcțional al sistemului NAVICAD s-a testat cu succes într-un model artificial special proiectat precum și în animale de talie mare în cadrul facilităților partenerilor norvegieni.

În viitor, consorțiul are în vedere obținerea de finanțare pentru studii extinse pe modele artificiale și animale, efectuarea de studii clinice și obținerea aprobărilor necesare pentru comercializare.



În final pneumologii vor avea posibilitatea de a utiliza sistemul NAVICAD cu navigație și microscopie confocală pentru a obține imagini ale țesutului pulmonar de la căile respiratorii superioare până la alveole în pacienții care prezintă leziuni pulmonare pentru a obține probe de țesut, a stadializa cancerul și a monitorizarea tratamentul.

 

Detalii:

 

 

 

Proiecte@UCV - 26.04.2017