Studenţii Universităţii din Craiova - voluntari ReStart

ReStart - pentru un jurnalism de calitate!”, proiect lansat de Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, în parteneriat cu Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, cu cotidianul Bursa şi cu principalele universităţi din ţară, a ajuns într-o nouă etapă. 

 

Studenţii de la Specializarea Jurnalism – Universitatea din Craiova, care s-au înscris în acest proiect, au primit joi, 16 martie 2017, legitimaţiile ReStart şi au semnat contractele de voluntariat cu AGERPRES, în baza cărora îşi vor desfăşura activitatea redacţională timp de un an de zile.

La finalul acestei perioade, cele mai bune materiale de presă vor fi premiate, iar primii trei câştigători vor primi şi legitimaţii internaţionale de presă emise de Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor.   

Cristi Godinac, preşedinte SRJ MediaSind, cel care le-a înmânat legitimaţiile studenţilor din Craiova, a afirmat că proiectul „ReStart - pentru un jurnalism de calitate!” este inspirat de The Ethical Journalism Initiative  promovat de Federația Internațională a Jurnaliștilor, care  susţine standardele de calitate în jurnalism.

„Doresc să îi felicit pe studenţii care au fost selectaţi să participe la acest important proiect. Practic, începând de astăzi puteţi să vă consideraţi jurnalişti cu drepturi depline în slujba adevărului, dar întotdeauna trebuie să ţineţi cont că jurnalistul are datoria să respecte deontologia profesională. MediaSind a reuşit să construiască o punte între viitorii jurnalişti şi unele dintre cele mai importante instituţii media şi veţi avea astfel posibilitatea să vă puneţi în practică cunoştinţele teoretice acumulatea la cursuri” - a spus Cristi Godinac.

 Acesta a precizat că activitatea de voluntariat şi contractele semnate în acest sens îi vor ajuta pe studenţi pe piaţa muncii.

 

Lect.univ.dr. Xenia Negrea, de la Specializarea Jurnalism, a afirmat că ReStart este un proiect tonic şi şi-a exprimat speranţa că studenţii vor reuşi să realizeze materiale de calitate pe perioada derulării acestuia.  „Mă bucur să văd oameni (chiar jurnalişti) care mai au puterea să creadă în ideea de jurnalism de calitate în România. Mă bucur şi mai mult că îşi doresc să transmită acest lucru şi să-i convingă şi pe studenţi că încă este posibil să readuci această profesie în matca rosturilor sale. Este un proiect tonic şi sper ca studenţii de la Jurnalism din Craiova şi din celelalte centre universitare să asigure materiale de substanţă, utile, notabile”, a spus Xenia Negrea.

„fără carte nu poţi să faci jurnalism de calitate oricât te-ai strădui”

Corespondentul special al AGERPRES în judeţul Dolj, Maria Mitrică, a afirmat că demersul AGERPRES şi MediaSind este de a promova jurnalismul de calitate în rândul studenţilor facultăţilor de profil, subliniind că adevărata misiune a jurnalistului este de a prezenta informaţii corecte şi interesante într-un mod responsabil şi onest. 

„Misiunea jurnalistului este de a le furniza oamenilor care îl citesc sau îl ascultă informaţia în mod corect, iar jurnaliştii care îşi iau misiunea în serios nu pot să facă altceva decât un jurnalism de calitate. În ultimii 20 de ani, facultăţile din România au scos foarte mulţi absolvenţi de jurnalism şi cu toate acestea nu putem să nu observăm în mod corect că numărul celor care aleg jurnalismul de calitate a scăzut. La fel ca întreaga societatea şi jurnalismul trece printr-o perioadă de criză care are cauze multiple. Una dintre cauze este, în opinia mea, şi aceea că jurnalistul s-a îndepărtat tot mai mult de carte, or fără carte nu poţi să faci jurnalism de calitate oricât te-ai strădui. Mai întâi trebuie să înţelegi tu, ca jurnalist, informaţia în context, pentru a o putea transmite mai departe în mod corect şi responsabil, altfel devii doar un colportor de bârfe. Cred că în contextul dezvoltării tehnologiei, internetului, a reţelelor de socializare, jurnalismul de calitate va fi singura formă de jurnalism care va rezista şi îmi exprim speranţa că vor fi cât mai mulţi tineri care vor alege acest domeniu şi că vor putea să şi trăiască decent şi fără compromisuri din această frumoasă meserie”, a spus Maria Mitrică.

Proiectul se va dezvolta  prin încheierea acordurilor de parteneriat cu universităţi din mai multe centre universitare. Până în prezent au mai fost încheiate parteneriate cu Universitatea Danubius din Galaţi,  Universitatea „Ovidius” din Constanţa, Universitatea din Craiova, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, Universitatea Liberă Internaţională din Moldova - ULIM, Universitatea de Studii Europene din Moldova şi cotidianul Bursa, urmând să semneze şi alte  instituţii din Timişoara, Cluj, Iaşi şi Bucureşti.

 

Departament Comunicare SRJ MediaSind,

Craiova, 16 martie 2017

Foto: Maria Mitrică, AGERPRES

 

 

Știri@UCV - 17.03.2017