145 de ani de la dispariția eruditului bulgar Petăr Beron

Universitatea din Craiova Facultatea de Litere Lectoratul de limba bulgarăvă invită pe 1 noiembrie 2016, la celebrarea a 145 de ani de la dispariția eruditului bulgar Petăr Beron.

Activitatea lui Petăr Beron este strâns legată de orașul Craiova, în special între anii 1832 -1839, când a fost medic aici, iar casa acestuia, situată în centrul orașului, conform testamentului lăsat, a fost donată mai târziu statului român. Casa a fost mai întâi transformată în primărie, iar în prezent face parte din complexul de clădiri în care își desfășoară activitatea Colegiul „Carol I”.

Doctorul Petăr Beron este autorul primului manual bulgar cu conținut laic, Abecedarul cu pești, tipărit în anul 1824 la Brașov, dar și autorul a peste 20 de lucrări științifice.

A locuit la București, Craiova, Brașov, Paris, Berlin, Londra, Viena, Praga și Atena.

Se retrage și moare la proprietatea sa din Craiova, un han la șoseaua Craiova-București. Denumirea de „Hanul Doctorului” se păstrează și astăzi și este atribuită complexului turistic din aceeași zonă.

 

PROGRAM

 

10.00 -11.00

Colegiul „Carol I ” din Craiova - depunerea unei ghirlande de flori la plăcuța comemorativă

 

11.00-12.00
Sala Albastră a Universității din Craiova - inaugurarea unei expoziții de postere privind viața și activitatea Doctorului Petar Beron, cu participarea Muzeului din Kotel - orașul natal al învățatului.

 

La celebrarea celor 145 ani de la moartea eruditului Petăr Beron vor participa câțiva dintre foștii lectori de limbă bulgară la Universitatea din Craiova, precum și cercetători de la Institutul de limbă și literatură bulgară din cadrul Academiei Bulgare.

 

Vă aşteptăm cu drag!

Știri@UCV - 21.10.2016