Seara interculturală Forumul German din Orșova 29 octombrie

Forumul german din Orșova invitat la seara interculturală la  Universitatea din Craiova

 Universitatea din Craiova prin Facultatea de Litere în parteneriat cu Institutul de Etnografie și Folclor ”Constantin Brăiloiu” al Academiei Române  și  Institutul Norvegian de Teologie din Oslo, Norvegia implementează în perioada 2014-2015 proiectul Revitalizarea și promovarea patrimoniului cultural al minorităților din Oltenia în contextul diversității culturale, nr. de identificare LLP116/08.04.2014, finanțat în cadrul Programului PA17/RO13 ”Promovarea diversității în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european”, Grant SEE.

Joi, 29 octombrie 2015, la ora 16.00, la Casa Universitarilor din Craiova, Calea Unirii, nr. 57 va avea loc un nou eveniment cultural din cadrul acestui proiect. Sunt invitați reprezentanți ai Forumului german din Orșova, jud. Mehedinți.

Vor participa elevi care formează Grupul folcloric Edelweiss, profesori și reprezentanți ai comunității germane din localitate. Dansurile și muzica din folclorul german vor oferi o imagine a păstrării specificului cultural, un dialog al generațiilor, etnici germani stabiliți la Orșova, jud. Mehedinți.

Comunitatea germană din Orșova a conservat de-a lungul timpului tradițiile, limba, obiceiurile. Formația de dans popular german din Orșova a participat la numeroase manifestări culturale organizate de Forumul Democrat al Germanilor din România, alături de formații din Vișeu de sus, Petreu, Zajta (Ungaria), Cămin, Tășnad, Satu Mare, oferind o imagine a conservării tradițiilor germane în spațiul Olteniei.

Biserica romano-catolică din Orșova are câteva aspecte inedite, care o fac unică în peisajul architectural: este singura biserică de rit catolic construită în timpul comunismului,  arhitectul german din România, Hans Fackelmann, a conceput o construcție unică în Europa la acea dată, iar pictorul Gabriel Popa a realizat pictura în acuarelă pe pânză și lemn. Trei dintre scenele care înfățișează Drumul Crucii au personaje inedite pentru spațiul religios. Din poveștile care circulă despre aceste scene aflăm explicitarea prezenței ca personaje-mesaja lui  Lenin, a Nadiei Comăneci și a lui John Lennon. Sunt imixtiuni datorate perioadei în care a fost ridicată această Biserică romano-catolică, după inundarea celor 13 localități de pe Clisura Dunării și aprobarea construirii unei biserici, în vremea când se demolau biserici în România. Predica se ține în patru limbi: română, germană, cehă și maghiară. Este un exemplu de bună conviețuire a mai multor minorități în același spațiu geografic și cultural. Aceste aspect inedite vor constitui suportul dialogului cultural ce se va derula după prezentarea spectacolului oferit de Grupul  folcloric Edelweiss format din copii și tineri germani din Orșova.

 Seara culturală dedicată comunității germane din Orșova completează fondul activ de prezentare și cercetare a patrimoniului cultural al minorităților din Oltenia, obiectiv principal al proiectului din cadrul Programului PA17/RO13 ”Promovarea diversității în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european”.

Sunt invitați să participe la acest eveniment cultural cei ce doresc să cunoască particularitățile definitorii ale tradițiilor germane, așa cum au fost conservate în zona Clisura Dunării.

 

Persoană de contact:

 

MANAGER PROIECT,

conf. univ. dr. Carmen BANȚA

 

 

 

 

Evenimente@UCV - 27.10.2015