Seară interculturală

Proiectul Revitalizarea și promovarea patrimoniului cultural al minorităților din Oltenia în contextul diversității culturale, nr. de identificare LLP116/08.04.2014, finanțat în cadrul Programului PA17/RO13 ”Promovarea diversității în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european”, Granturi SEE implementat de Universitatea din Craiova prin Facultatea de Litere în parteneriat cu Institutul de Etnografie și Folclor ”Constantin Brăiloiu” al Academiei Române  și  Institutul Norvegian de Teologie din Oslo, Norvegia în perioada 2014-2015 continuă activitățile de promovare a elementelor de specificitate ale culturii minorităților din Oltenia.

Joi, 23 iulie 2015, la ora 17.00, la Casa Universitarilor din Craiova, Calea Unirii, nr. 57 va avea loc o nouă seară interculturală, la care sunt invitați să participe reprezentanți ai minorității rrome din Dolj. Vor fi reprezentate Asociația Partida Romilor-Pro Europa sucursala Dolj, Centrul de Cultură al Romilor Dolj și Asociatia Credis ( Centrul de resurse pentru educație, dezvoltare și incluziune socială ).

Se vor derula momente de interactivitate susținute de romi din generații diferite cu experții specialiști din cadrul proiectului pentru punerea în valoare a elementelor de specificitate ale culturii și tradițiilor celei mai mari comunități minoritare din Dolj.

Seara interculturală va fi continuată de o manifestarea culturală complexă, ce  va cuprinde:

-  vernisarea expoziției de artă fotografică (tema: ”Portrete ale  romilor  deportați în anul 1942”),

-  proiecția  filmului cu și despre romii deportati în Transnistria în 1942 ( promo),

-  program artistic susținut de un taraf lăutăresc cu muzică tradițională.

La eveniment sunt invitați să participe și reprezentanți ai Asociației ”Craiova – Capitală

 Culturală Europeană 2021”.

            Prin acest nou eveniment se susține o temă principală a proiectului: diversitatea culturală și conviețuirea etniilor în spiritul unei bune înțelegeri.

Proiectul oferă șanse culturale egale tuturor minorităților etnice din Oltenia prin promovarea pertinentă a fiecăreia. Proiectul susține diversitatea culturală prin apariția primului studiu interdisciplinar în care se regăsesc, în oglindă, trecutul și prezentul fiecărei minorități etnice (bulgari, greci, evrei, italieni, cehi, armeni, albanezi, sârbi, rromi) din Oltenia ca identităţi multiple prin: tradiţii, obiceiuri, modul de abordare a educaţiei şi a societăţii din perspectivă interculturală.

 

Persoană de contact: conf. univ. dr. Gabriela Rusu, Expert comunicare

                                 E-mail:gabrielarusu.pasarin@yahoo.com, Telefon:0744 361618

 

MANAGER PROIECT,

conf. univ. dr. Carmen BANȚA

Evenimente@UCV - 22.07.2015