CampusVoluntariatProiecte OSPPECVoluntariat = Sigur Angajat

Voluntariat = Sigur Angajat

Acţiune organizată de: Organizatia Studentilor Politehnisti cu Profil Electric din Craiova, OSPPEC.

Numarul somerilor in varsta de 25-74 ani reprezinta 72,1% din numarul total al somerilor estimat pentru luna iunie 2011. România a avut, în primul trimestru, o rată a şomajului în rândul tinerilor de 19,6%, a 13-a ca mărime din UE, media la nivel comunitar fiind de 18,3%, potrivit datelor Eurostat. Datele Eurostat arată că 20,6% dintre tinerii români de sex masculin erau şomeri în intervalul ianuarie-martie, faţă de 18,6% în 2008. În cazul persoanelor de sex feminin, rata a urcat de la 17,5% în primele trei luni ale anului trecut la 18% în 2009.
Proiectul nostru vine sa preintampine aspectele negative legate de esecul la angajare si nereusita in gasirea unui loc de munca potritiv prin participarea tinerilor la activitati diverse ce le vor largi orizontul competentelor.
Astfel, obiectivele proiectului Vountariat=sigur angajat sunt:

  • O 1 – sa sensibilizeze tinerii cu privire la beneficiile aduse de activitatea de voluntariat;
  • O 2 - sa stimuleze tinerii sa devina voluntari folisind educatia non – formala;
  • O 3 – sa creeze un punct pentru cooperarea viitoare intre companiile private si ONG-uri;
  • O 4 – sa promoveze rolul voluntariatul in completarea CV-ului personal pentru a creste angajabilitatea posesorului;
  • O 5 – sa ofere training sis a implice in activitati de voluntariat 50 de tineri din Universitatea din Craiova;

In termeni concreti, prin activitatile proiectului se va obtine:

  • Un grup de 50 voluntari care se implica active in actiunile asociatiilor implicate;
  • 50 de tineri mai bine pregatiti pentru integrarea pe piata muncii;
  • Cel putin un nou parteneriat pe termen lung incheiat cu companiile locale;

Proiectul ”Voluntariat=sigur angajat” se adreseaza studentilor din Centrul Universitar Craiova si urmareste implicarea tinerilor provenind din medii socio-economice diferite, includerea tinerilor cu oportunitati reduse in vederea informarii acestora asupra beneficiilor pe care le aduce pe termen scurt si lung voluntariatul, prin intermediul atelierelor de lucru si a seminariilor tematice. De asemenea, proiectul doreste sa aduca un plus de competitivitate pe piata muncii tinerilor selectati pentru a le creste sansele de angajare in viitor apropiat
Asociatia noastra beneficiaza de sprijinul unor parteneri locali seriosi care vor fi parte activa a desfasurarii proiectului: Universitatea din Craiova prin Centrul de Consiliere si Orientare Profesionala; Pirelli, CEZ, ELPRECO, Conventia Organizatiilor Studentesti din Craiova. Echipa de implementare din cadrul Asociatiei Centrul Regional de Voluntariat a mai participat in diferite proiecte, luand contact cu partenerii actuali, existand deja o buna relatie de comunicare intre partile implicate. Astfel s-a organizat o intalnire in prealabil cu partenerii actuali in proiect, discutandu-se si impartindu-se drepturile si responsabilitatile tuturor in vederea implementarii proiectului ”Voluntariat=sigur angajat”.
Proiectul cuprinde 4 etape standard, divizate la randul lor in mai multe ativitati.

  • In perioada de pregatire, care va dura o luna, se vor realiza urmatoarele activitati:
    • Intalniri de lucru ale echipei de proiect si partenerilor pentru punerea la punct a tuturor detaliilor referitoare la sarcinile generale deja impartite;
    • Realizarea materialelor de promovare ale proiectului: postere, fluturasi, pliante, tricouri, hanorace, pixuri, mape ;
    • Mediatizarea initiala a proiectului in presa locala si pe internet;
  • In faza de implementare de 2 luni vom realiza:
    • Campanie de recrutare participanti – vom selecta 50 de tineri care nu au voluntariat inainte;
    • Stagii de voluntariat ale participantilor;
    • Cursuri de formare, prezentari si ateliere tematice din partea companiilor partenere;
  • In faza de evaluare/diseminare, actiunile ce urmeaza a fi indeplinite pe parcursul a o luna si jumatate sunt:
    • Evaluarea achizitiilor participantilor: simulare interviu angajare cu HR-i companiilor partenere;
    • Realizarea campaniei de promovare a voluntariatului – ca mijloc de evaluare a participantilor;
    • Realizarea brosurii “”Pasi spre o cariera de succes prin voluntariat” – ca mijloc de diseminare suplimentara;
  • Ultima etapa este cea de raportare. In aceasta perioada de 1,5 luni se vor realiza toate documentele necesare raportarii catre finantator.

Proiectul cuprinde si 2 activitati orizontale: promovarea proiectului si monitorizarea acestuia. Acestea se vor realiza de la inceputul fazei de pregatire pana la finalizarea evaluarii/diseminarii. Astfel vom asigura o buna vizibilitate a actiunii noastre, dar si a progrmului de finantare, cat si a autoritatii finantatoare. Prin monitorizarea continua vom avea control asupra desfasurarii fiecarei activitati pentru a putea interveni la timp in cazul devierii de la obiective si termene, dar si daca se observa alte posibile probleme.
Concret, initiativa ”Voluntariat=sigur angajat” presupune o echipa de 5 membri ai OSPPEC care au pus la punct un plan prin care 50 de tineri, care nu au voluntariat inainte si considerau aceasta activitate o pierdere de timp, vor fi incadrati in activititatile locale ale asociatiei noastre sau ale asociatiilor partenere si vor participa in acelasi timp la cursurile organizate de companiile partenere pe tema voluntariatului si piata muncii, comunicare organizationala, tips pentru un bun interviu, scrierea unui CV calitativ, etc. Cursurile se vor finaliza prin evaluarea competentelor dobandite de catre participanti prin simularea unui interviu de angajare cu responsabilii de Resurse Umane ai companiilor partenere.
La sfarsitul stagiului, se spera ca tinerii isi vor fi schimbat atitudinea si vor fi dornici a impartasi si altor persoane de varsta lor importanta implicarii in activitati voluntare prin realizarea campaniei de promovare a voluntariatului in campusul Universitatii din Craiova si liceelor craiovene.
Ca mijloc de diseminare suplimentare, participantii vor transpune cu sprijinul echipei de proiect experienta lor de invatare intr-o brosura “Pasi spre o cariera de succes prin voluntariat”